BM'nin Kerkük raporuna Kürtler tepkili

Güncelleme Tarihi:

BMnin Kerkük raporuna Kürtler tepkili
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2008 11:24

Iraklı Kürtler BM'nin, aralarında Kerkük'ün de bulunduğu tartışmalı bölgeler konusundaki girişimini beğenmedi. Bölgesel Kürt parlamentosu, raporu ''kaygı verici'' olarak niteledi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Stafan De-Mistura'nın Kerkük’teki durumu belirleyecek 140’ıncı Madde konusunda hazırladığı ve Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’ye verdiği üç bölümlük öneri raporu Erbil’deki bölgesel Kürt parlamentosu tarafından ele alınırken "raporun kaygı verici olduğu” açıklaması yapıldı.

Mesut Barzani’nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi’ne bağlı Kurdistan TV’nin haberine göre, Parlamento başkanı Adnan Müftü başkanlığında toplanan bölgesel parlamento, BM'nin 140'ıncı maddeye ilişkin hazırladığı raporun  Kürdistan bölgesinden ayrılan Mahmur, Akre, Mendeli ve Hemdaniye ilçelerini içeren ilk aşamasını değerlendirdi.

Toplantı sonunda şu açıklama yapıldı:

“De Mistura’nın raporunda işaret ettiği söz konusu ilçeleri belirleme şeklinden  kaygılıyız, özellilkle önerileri dayandıran kaynaklar büyük kaygı verici. De Mistura’dan, Irak hükümeti ile Bölgesel Kürt Hükümeti’nden   ve 140. Madde’yi Uygulama Yüksek Komisyonu ve ilgili her kesimden konuya ilişkin Kürt halkının kaygılarını anlamayı ve bölge halkının istekleri ciddiye almasını istiyoruz. 140.maddeye  herkesin tabi olmasını istiyoruz . Çünkü; anayasada olan bir madde. İsteğimiz, bölgenin coğrafi ve tarihi  gerçeğinin  bulunması, adaletin gelmesi ve yaşanan zulümlerin kalkması. Diktatör rejim, Kürt, Türkmenler ve bütün Kürdistan (Kuzey Irak kast ediliyor) bölge halkı  üzerinde çok zülüm yaptı, demografik yapıyı değiştirdi. O zulmü çekenler rahata kavuşturulmalı. Referandum zorla olmasın. parlamento olarak, BM çalışmalarının diğer ikinci ve üçüncü aşamalarının tamamını bekleyeceğiz.Böylece son kararımızı vereceğiz.”

Haberin Devamı

BM Irak Temsilcisi Stafan De-Mistura tarafından hazırlanan üç bölümlük raporun ilkinde Musul yakınlarındaki Mahmur ilçesinin Erbil’e, Mahmur’a bağlı Keraç kasabasının Musul’a bağlanması, Akre’nin Dohuk kentine, Manedeli ise Diyala’ya ve Hamdani’ye kazasının da Musul’a bağlanması öneriliyor. İkinci BM raporunda ise, Hanekin, Şingar, Tilkif, Tel Afer. Üçüncü BM raporunda ise özellikle Kerkük ve çevresindeki bölgeler bulunması öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!