BM'den Kıbrıs’ta eşitlik garantisi

Güncelleme Tarihi:

BMden Kıbrıs’ta eşitlik garantisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs Özel Danışmanı Dieogo Cordovez, Kıbrıs'ta iki toplumun da eşit olduğunu net bir dille vurguladı ve ‘Denktaş ve Klerides toplumlarını temsilen masaya eşit olarak oturacaklar. İki toplum da anlaşmayı yaparken ve uygularken tamamen eşit olacak’ dedi.

Cordovez, Ada'daki temaslarını tamamladıktan sonra dün Ledra Palas’ta düzenlediği basın toplantısında, Güney Kıbrıs'ta Şubat ayında yapılacak başkanlık seçimleri sonuçlanıncaya kadar Kıbrıs sorununda adım atılamayacağını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides'i yüzyüze görüştürmek için Mart ayında adaya yeniden geleceğini belirten Cordovez, ‘Doğrudan müzakereler mart ayında başlamalı ve çözüm bulununcaya kadar, hiç kesintiye uğramadan aralıksız devam etmeli. Liderlere Genel Sekreter’in bu yöndeki arzusunu aktardım ve olumlu cevap aldım' diye konuştu.

Cordovez'in basın toplantısında, hem Denktaş hem de Klerides'ten söz ederken ‘Bay’ ya da ‘Centilmen’ ifadelerini kullanması dikkat çekti. Cordovez, toplantıda ‘Bir taraf da devlet bir tarafta da cemaat varken nasıl federasyon kurulacak’ şeklindeki bir soruyu şöyle cevaplandırdı:

‘BM, iki toplumu da eşit görüyor. Bu, BM’nin yıllar önce kabul ettiği bir ilkedir. Zaman zaman hata yapılıyor ancak bu ilkeye sıkı sıkıya bağlı kalacağız. İki lider masada eşittirler. İki toplum, liderleri araclığıyla müzakere ederken, anlaşma imzalarken ve bu anlaşmayı uygularken kesinlikle eşit olacaklardır.'

Cordovez, Denktaş'ın KKTC'nin tanınması talebine de saygı duyduğunu kaydederek ‘Sayın Denktaş, Avrupa Birliği’nin 13 Aralık'ta alacağı kararı görmek istiyor. Bunu anlayışla karşılıyoruz. Ancak biz Avrupa Birliği'ne ne yapıp ne yapmayacağını söyleyemeyiz. BM ülkelerin tanınma isteyecekleri kurum değildir' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!