BM'de yolsuzluk davasına başlandı

Güncelleme Tarihi:

BMde yolsuzluk davasına başlandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2007 00:20

BM'nin Irak'la ilgili eski Gıda Karşılığı Petrol Programı'nın başkanı Benon Sevan hakkında yolsuzluk davasına başlandı.

New York'ta görülen davanın bugün açıklanan iddianamesinde, Sevan, 1996-2003 yılları arasında yürürlükte olan Gıda Karşılığı Petrol Programının başkanıyken, Irak hükümetinden 160 bin dolar rüşvet almakla suçlandı.

İddianamede Sevan'ın söz konusu parayı eski BM genel sekreteri Butros Gali'nin kayınbiraderi iş adamı Epraim Nadler'den aldığı iddia edildi.

Davanın savcısı Michael Garcia, iddianamede, 63 yaşındaki Ermeni asıllı Rum vatandaşı Sevan ve Mısırlı Nadler'in tutuklanmasını ve New York'a getirilmesini talep etti.

BM SÖZCÜSÜ

BM sözcülerinden Ferhan Hak, günlük basın brifinginde sorular üzerine, BM'nin devam eden soruşturmayla ilgili başından beri Amerikan makamlarıyla işbirliği yaptığını ve yapmaya devam edeceğini söyledi. Sözcü Hak bu bağlamda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un BM'nin ahlaki değerlere olan bağlılığına son derece önem verdiğini belirtti.

Bir soru üzerine sözcü Hak, BM'nin konuyla ilgili olarak İnterpol'le 1997 yılında işbirliği anlaşması yaptığını doğruladı. Sözcü, Sevan'ın eski BM yetkilisi olarak emekli maaşı alıp almadığının sorulması üzerine, Sevan'ın artık BM için çalışmadığını ve soruşturma çerçevesinde diplomatik dokunulmazlığının geçen yıl kaldırıldığını hatırlattı.

Ancak Hak, Benon'un emekli maaşı aldığını doğrulayarak BM emekli sandığının BM tarafından değil, başka bir kurum tarafından idare edildiğini söyledi.

Sevan Benon, 7 Ağustos 2005'te BM'deki görevinden istifa etmiş ve New York'tan ayrılarak vatanı Güney Kıbrıs'a dönmüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!