BM, Türkiye'yi kuş gribi ile mücadelede örnek gösterdi

Güncelleme Tarihi:

BM, Türkiyeyi kuş gribi ile mücadelede örnek gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2007 16:45

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Türkiye’yi Kuş Gribiyle mücadelede örnek ülke olarak gösterdi. Örgüt, Kuş Gribi tehlikesinin geçen yıla nazaran çok daha azalsa da hala sürdüğüne dikkat çekti.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yaptığı yazılı açıklamada ölümcül H5N1 virüsünün önlenmesi konusunda atılan tüm adımlara rağmen hastalığın hala bazı ülkelerde görüldüğü vurgulandı. H5N1 virüsüyle ilgili en büyük tehlikenin, virüsün bulaştığı her insanda, hastalığın insandan insana geçecek şekilde evrim geçirmesi olduğu belirtilen açıklamada, bu evrimin tamamlanması halinde Birleşmiş Milletler tahminlerine göre milyonlarca insanın öleceği uyarısı yapıldı.

BUGÜNE KADAR 171 KİŞİ ÖLDÜ

Hastalığın 2003 yılından bu yana dünya genelinde en az 171 insanın ölümüne neden olduğuna dikkat çeken FAO, en yüksek insan ölümlerinin 66 kişiyle Endonezya’da yaşandığını vurguladı.

FAO Veterinerlik Birimi Şefi Joseph Domenech, bu yıl geçen sene aynı döneme nazaran çok daha az kuş gribi vakası görüldüğünü söyledi. 2003 yılında ortaya çıkan hastalığın şimdiye kadar 56 ülkede görüldüğü belirtilirken, geçen yıl 53 ülkede salgına rastlanmasına karşın bu yıl hastalığın sadece 17 ülkede görüldüğü bildirildi.

TÜRKİYE ÖRNEK ÜLKE

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Kuş Gribiyle üç ülkede örnek bir mücadele sergilendiğini de duyurdu. FAO’nun açıklamasında, Türkiye, Tayland ve Vietnam virüsün kontrolünde örnek gösterildi.

Türkiye’nin 2006 Mart ayında Kuş Gribiyle karşılaştığını, bu yıl da Ocak ve Şubat aylarında hastalığın görüldüğünü belirten Örgüt, “FAO son Kuş Gribi salgınına Türkiye’nin verdiği yanıtı son derece başarılı bir kontrol kampanyası olarak değerlendirmektedir” açıklaması yaptı.

Ancak örgüt, bütün bu gelişmelere rağmen tehlikenin hala sürdüğü uyarısında da bulundu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!