BM silah denetçisinin ABD'yi şaşırtan konuşması

Güncelleme Tarihi:

BM silah denetçisinin ABDyi şaşırtan konuşması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2002 01:55

Birleşmiş Milletler silah denetçisi olarak daha önce Irak'ta görev alan Scott Ritter, önceki gün Irak parlamentosunda yaptığı konuşmasıyla şaşırttı. Ritter, ABD Başkanı George W.Bush'un Saddam Hüseyin'i tehdit ederek tarihi bir hatanın eşiğinde olduğunu öne sürdü.

Irak'tan koşulsuz olarak ülkesini BM silah denetçilerine açmasını ve artık kitle imha silahı üretme kapasitesine sahip olmadığını kanıtlamasını isteyen Scott Ritter, ‘‘ABD tarihi bir hatanın eşiğinde. Washington, BM anlaşmalarına aykırı tek taraflı müdahale politikasını uygulamaya koydu’’ dedi. Ritter, ABD tehditinin Irak'ın kitle imha silahı bulundurduğuna ya da 11 Eylül teröristleriyle bağlantısı bulunduğuna dair kesin kanıtlara dayanmadığını öne sürdü.

Oysa 1991 ile 1998 yılları arasında Irak'ta olası kitle imha silahlarını denetleyen BM uzmanları, Bağdat Yönetimi'nin elinde geniş çaplı hardal ve sinir gazıyla şarbon mikrobu bulunabileceğini belirtmişlerdi. Ritter'in bu açıklaması 11 Eylül öncesinde Washington'u rahatsız etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!