BM: Musul’da 550 aile rehine alındı

Güncelleme Tarihi:

BM: Musul’da 550 aile rehine alındı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2016 23:32

Irak ordusu ve Peşmerge’nin Musul’u DEAŞ’tan almak üzere yürüttükleri operasyonda beşinci gün geride kaldı. BM yetkilileri, DEAŞ’ın Musul köylerinden canlı kalkan olarak kullanmak üzere 550 aileyi rehine aldığına dair bilgi aldıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler insan hakları yetkililerine göre, DEAŞ teröristleri Musul’un köylerinden en az 550 aileyi canlı kalkan olarak kullanmak üzere Musul’a kendi kontrollerindeki mekanlara götürdüler.

BM İnsan Hakları Komiseri Zeid Ra’ad El Hüseyin, “DEAŞ militanlarının bu savunmasız insanları sadece canlı kalkan olarak kullanma değil, kurtarılmalarını engellemek için öldürebileceğine dair büyük bir tehlike söz konusu” dedi. BM sözcülerinden Ravina Shamdasani, Musul’un Samalia köyünden 200 ailenin, Najafia köyünden ise 350 ailenin Musul’a sürüldüğüne dair doğrulanmış bilgi olduğunu söyledi. Shamdasani, bu insanların canlı kalkan olarak kullanılmak üzere sürülmüş olabileceğini düşünmek için nedenler olduğunu belirtti. BM’nin İnsan Hakları biriminden yapılan açıklamaya göre; Musul’da beklenen nüfus hareketi tahminleri, 200 bin kişinin kentten kaçacağını gösteriyor.

Haberin Devamı

 Musul çemberi daralıyor: Irak askerleri güney ve doğudan; Iraklı Kürtlerin Peşmerge gücü, kuzey ve doğudan Musul’a ilerlemeye çalışıyor. Buna göre önceki gün Irak ordusunun girdiği Musul’un 20 km kuzeydoğusunda Bartilla’da hâlâ keskin nişancı ve patlayıcı riski sürüyor. Ayrıca Musul’un batısındaki Başika bölgesinde de Irak ordusunun DEAŞ ile çatışmaları devam ediyor. Öte yandan Musul harekâtı başladığından bu yana ABD askerleri ilk can kaybını verdi.

 Kızılay’dan yardım: Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Musul’a 10 bin kişilik gıda, 35 bin kişiye yetecek giysi yardımını dün 20 TIR’la yola çıkardıklarını, Musul operasyonunda en çok 400 bin kişilik göç beklediklerini açıkladı. Öncelikli olarak kurtarılan köylere yardım ulaştırılması hedefleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!