BM Genel Sekreteri Guterres 6 yıl sonra Irak'ta

Güncelleme Tarihi:

BM Genel Sekreteri Guterres 6 yıl sonra Irakta
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2023 12:49

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres resmi temasları kapsamında 6 yıl sonra ilk kez Irak'a geldi.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Irak'ta barışı, insan haklarını ve Iraklılar için sürdürülebilir bir kalkınmayı sürdürme çabalarını desteklemek üzere 6 yıl sonra ilk kez Irak'a geldi. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile bir araya gelen Guterres daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Daha önce de birçok kez başkent Bağdat'a geldiğini fakat bu sefer dayanışma ziyareti için Irak'ta bulunduğunu söyleyen Guterres, "Irak halkı, Irak'ın demokratik kurumları ve BM'nin ülkede bulunan kuruluşları ile dayanışmayı destekleyen ve Iraklıların karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelebileceklerine olan güvenimi ifade ettiğim bir dayanışma mevcut. Irak halkına büyük bir hayranlığım var. Ülke içinde yerinden edilmiş Iraklılarla birkaç kez tanışma fırsatım oldu. Ayrıca Ürdün ve Suriye'deki Iraklı mültecileri de ziyaret etme fırsatım oldu. Hükümetin ülke dışındaki Iraklıların dönmesine izin vermek için gösterdiği çabaları da takdir etmek istiyorum. Elbette biz de bu çabaları tam olarak destekleyeceğiz. Irak halkıyla dayanışma içinde olduğumu bir kez daha belirtirken, Irak'ın demokratik kurumlarla barış ve refah içinde bir geleceğe sahip olmasını umut ediyorum" dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres 6 yıl sonra Irakta

Guterres, başkent Bağdat’taki temasları kapsamında bugün Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi. Irak Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Guterres ve Reşid’in görüşmede ülkede huzur ve güvenliğin sağlanmasının yollarını ele aldığı belirtildi. Irak’ta hala binlerce ailenin göçmen statüsünde olduğunu ve trajik durumlar yaşandığını belirten Irak Cumhurbaşkanı, göçmenlerin evlerine geri dönmeleri için BM ile iş birliği içinde çalışmak istediklerini söyledi.

Irak’a yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren BM Genel Sekreteri Guterres de ülkede istikrarın sağlanması ve Cumhurbaşkanı Reşid’in göçmenlerin acılarını hafifletmek için gösterdiği çabayı memnuniyetle karşıladığını söyledi. BM’nin Irak’ın yanında olduğunu, huzur ve güvenliğini sağlamak için harcanan bütün çabaları desteklediklerini vurgulayan Guterres, göçmenlerin sıkıntılarına son vermek için BM’nin destek vermeye devam edeceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!