BM Genel Kurulu çalışmalara başladı

Güncelleme Tarihi:

BM Genel Kurulu çalışmalara başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2008 00:08

Haberin Devamı

Genel Kurulun açılışını, 1 yıllık başkanlığı Makedonyalı Srgjan Kerim'den devralan 75 yaşındaki Nikaragualı Peder Miguel d'Escoto Brockmann yaptı.

Brockman yaptığı konuşmada, “insanlığın dayanışma ve sevgi “ içinde olması gerektiğine dikkati çekerek, dünyada yaşanan açlığın ve şiddetin ünlü Rus yazar Leo Tolstoy'un sözleriyle “çılgın bir bencillikten” kaynaklandığını söyledi.
Brockmann, BM Genel Kurulu Başkanı olarak 63. dönemde “dünyada yaşanan açlık, yoksulluk, yüksek petrol ve gıda fiyatları” sorunlarının çözümüne ve “BM'nin demokratikleşmesine” özel önem vereceğini kaydetti. BM'nin demokratikleşmesi konusunda ABD'nin Küba'ya uyguladığı 45 yıllık ambargoya değinen Brockmann, Genel Kurul'da ambargonun kalkması yönünde 184 ülkenin “evet” oyuna karşı 4 red oy verildiği halde kararın hayata geçmemesini de eleştirdi. Brockmann, “Eğer BM'deki ülkelerin yüzde 95'inden fazlasının görüşü yok sayılacaksa BM Genel Kurulu'nun ne gibi bir işlevi var?” dedi.

Haberin Devamı

Brockmann bu yıl yine “iklim değişikliği, su paylaşımı, terörizm ve insan hakları, nükleer silahların kontrolü ve silahsızlanma, insan kaçakçılığı, Filistinliler'in durumu, insani yardım ve kadın-erkek eşitliğine” özel önem vereceğini vurguladı.

Brockmann, konuşmasının sonunda genel kurulun dünyadaki açlık ve yoksulluğun ortadan kalkması için çalışması gerektiğini söyledi ve dünya barışının sağlanmasında Hindu lider Mahatma Gandi'nin örnek alınması gerektiğini belirtti.
Genel Kurul Başkanı, İspanyolca yaptığı konuşmasının sonunda müzisyen Peter Yarrow ve müzik grubunu da BM Genel Kurul'una çağırdı ve grup “dayanışma” temalı şarkıyı seslendirdi.

Törene, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da katıldı.

Toplantıda, Türkiye'yi BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin ve temsilci yardımcısı Fazlı Say temsil etti.

75 yaşındaki Nikaragualı peder Miguel d'Escoto Brockmann, 1979-1990 yılları arasında ülkesinde Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) baştayken dışişleri bakanlığı görevinde bulunan ve ABD politikalarını sert eleştiren isimlerden biri olarak tanınıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!