BM bunu hep yapıyor

Güncelleme Tarihi:

BM bunu hep yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çoğu zaman ABD'nin kuklası olmakla suçlanan Birleşmiş Milletler, ABD ve Avrupa ülkelerinin katılmadığı barış gücü operasyonlarında fiyasko üzerine fiyasko yaşıyor. Irak'ta bir görevlisinin elbisesi yırtılsa bomba yağdıran BM, Afrika kıtasındaki tüm görevlerinde katliamları sadece seyretti. Çoğu zaman da BM'nin kendisi kurban oldu.

Özellikle iç savaşların yaşandığı Afrika ülkelerine, yine Afrika ülkeleri ve üçüncü dünya ülkelerinden barış gücü gönderen BM, eğer barış gücü içinde Batılı ülkelerin askerleri yoksa, kendi askerlerini bile koruyamıyor. Irak, Kosova, Bosna ve Timor örnekleri, Afrika'da geçerli değil. Kara Kıta, BM'nin güvenilirliğini yitirdiği bölge.

KONGO 1960 :

Eski Belçika sömürgesi. BM bölgede savaşan gerilla grupları arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması ve tarafların silahsızlandırması için bölgede barış gücü gönderdi. 230 barış gücü askeri vahşice katledildi. BM çekildi.

SOMALİ 1993 :

ABD önderliğindeki BM barış gücü, büyük umutlarla Somali'de çatışan tarafları durdurmak için ülkeye girdi. Aralarında Amerikan askerlerinin de bulunduğu 135 BM askeri öldürüldü. Amerikalıların cesetleri sokaklarda sürüklendi. BM, tarafların savaşmaya devam etmesi için çekildi. ABD, Somali deneyiminden bu yana Afrika kıtasına asker göndermiyor.

RUANDA 1994 :

Eski Belçika sömürgesi. Hutular ile Tutsiler arasında çıkan çatışmaları önlemek için aralarında Belçika askerlerinin de bulunduğu BM gücü, 800 bin kişinin katledilmesini sadece seyretti. 10 Belçika askeri katledilince apar topar ülkeyi terketti.

KONGO 2000 :

Eski Belçika sömürgesi. İç savaş sürüyor. Devlet Başkanı Laurent Kabila'yı Zimbabwe, Angola ve Namibiya, karşıtlarını ise Ruanda ve Uganda destekliyor. Ülkenin üçüncü büyük kenti Kisangani Ruanda ve Uganda'nın işgali altında. Ancak burada Ruanda ve Uganda ordu birlikleri kendi aralarında çatışıyor. BM bölgeye 5 bin asker göndermek istiyor. Tek şartla. Sierra Leone'de başarılı olabilirse.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!