BM: 3 milyon Afganistanlı ciddi tehlike altında

Güncelleme Tarihi:

BM: 3 milyon Afganistanlı ciddi tehlike altında
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 01, 2001 13:13

BM yetkilileri Afganistan’da en az üç milyon kişinin ‘ciddi tehlike’ altında olduğunu açıkladı. Bu insanlar açlığın yanı sıra barınak ve ilaç sorunu da yaşıyor.

Haberin Devamı

Afganistan’a yönelik bir askeri harekatın hazırlıkları sürerken, bu ülkede en az üç milyon insanın ‘ciddi tehlike’ altında olduÄŸu bildirildi. BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi’nin Afganistan sorumlusuÂFilippo Grandi, üç milyon kiÅŸinin açlık tehdidiyle karşı karşıya olduÄŸunu, ilaç ve barınacak yer bulamadığını açıkladı.

BM yetkililerinin verdiği bilgiye göre, büyük kentlerde yaşayanlar kırsal bölgelere ya da sınırlara doğru kaçıyor. Bu insanların yaşayabilmek için tek şansının sınırı aşıp mülteci kamplarına ulaşmak olduğu kaydediliyor.

Yardım görevlileri yaklaşık 2 milyon kişinin İran sınırına yığıldığını tahmin ediyor. Bu insanlar için herhangi bir kamp oluşturulamadığı kaydediliyor. Bazı grupların da, sınırın çeşitli noktalarından İran’a girdikleri ifade ediliyor.

 
Afganistan ile 900 kilometrelik kara sınırına sahip Ä°ran'da halen 2.3 milyon Afgan mülteci bulunuyor. Dünya Gıda Programı örgütünün Tahran bürosunun tahminlerine göre, Ä°ran yönüne doÄŸru bundan sonra 400 bin mülteci akın edebilir. Son geliÅŸmelerin ardından sınırını kapattığını açıklayan Ä°ran'ın, güneydoÄŸusundaki sınıra yakın bölgede Afgan topraklarında 2 ya da 3 yeni kamp kurmaya hazırlandığı belirtiliyor.Â

Haberin Devamı


İran, bu mülteciler için uluslararası yardım çağrısı yapıyor. İran yönetimi, sınırını yeni bir mülteci dalgası için açmayacağını ancak halen kamplarda olanlara yardıma devam edeceğini belirtiyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise, Afganistan’a komşu ülkelere, sınırlarını mültecilere açmaları için çağrıda bulunuyor.

 

İRAN’DAN AFGANİSTAN’DA 6 KAMP

 

Bu arada İran Kızılayı'nın, ülkenin kuzeydoğu sınırında Afganistan topraklarında altı mülteci kampı kurduğu ve bu kampların, olası bir Amerikan misillemesi sırasında sınıra akın edecek Afgan mültecileri ağırlama amacını taşıdığı bildirildi.

Ä°ran öğrenci ajansı Ä°SNA'ya demeç veren Kızılay Horasan eyaleti temsilcisi Yunus Ani, 100 bin kiÅŸi ağırlama kapasitesine sahip 6 kampın, Afgan toprakları üzerinde oluÅŸturulduÄŸunu söyledi.Â

Ani, ABD'de 11 Eylül'deki saldırıların ardından Afganistan'ın vurulma olasılığına karşı sınır bölgelerine doğru kaçan Afgan halkını barındırmaya yönelik bu kamplara, mültecilere iyi hizmet verilebilmesi için yabancı yardımlar gelmesini beklediklerini de belirtti.

Haberin Devamı


BM YARDIMI KABÄ°L'DE

Öte yandan , 11 Eylül'de ABD'deki saldırılardan sonra ilk kez BM yardım kamyonlarının bugün Afganistan'ın başkenti Kabil'e 218 ton buğday getirdiği bildirildi.

Dünya Gıda Programı (WFP) sözcüsü Halid Mansur, WFP'ye ait 8 kamyonun 218 ton gıdayla bu sabah Kabil'e vardığını ve yolda herhangi bir sorun çıkmadığını söyledi.

Mansur, ''Bu olumlu bir adım ve Afganistan'a daha fazla gıda göndermeyi sürdüreceğiz. Bu gıda, yaklaşık 350 bin Afgan'a faydası olan Kabil'deki fırınlar gibi programlar için hayati önem arzediyor'' diye konuştu.

Mansur, 11 Eylül'deki saldırıların ardından Afganistan'daki uluslararası görevlilerini çeken BM'nin, ülkenin çeşitli yerlerine gıda yardımı gönderdiğini söyledi.

BM’DEN ÇOCUKLARA YARDIM


Bu arada BM'nin Afgan çocuklarına tahsis ettiği 40 ton gıda ve diğer malzemeden oluşan yardımı da Türkmenistan'a ulaştı.

BM'nin Danimarka'nın baÅŸkenti Kopenhag'dan gönderdiÄŸi yardımın, Türkmenistan'a gelen ikinci yardım paketi olduÄŸu ve bugün ülkeninÂdoÄŸusundaki Türkmenabat kentine ulaÅŸtırıldığı belirtildi.

Türkmenabat'taki yardımın buradan Afganistan sınırı yakınındaki bölgelere gönderileceği açıklandı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Afganistan ile 744 kilometrelik sınırı paylaşan Türkmenistan'a yaklaşık 50 bin Afgan mültecinin geçmesini bekliyor.

RUSYA YARDIM EDECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, açlık çeken Afganistan'a yapılabilecek insani yardım imkanlarının araştırılmasını istedi.

Putin, kabinede yer alan bakanlarla bu sabah Kremlin'de yaptığı görüşmede, ''Her şey Afganistan'da ne olup bittiğine bağlı ancak burada insani yardıma acil ihtiyaç var'' dedi. 

Putin'in, Rusya BaÅŸbakanı Mikhail Kasyanov ile yaptığı ayrı görüşmede de Afganistan'a yapılabilecek insani yardımın kademelerini ele aldığı belirtildi.Â

Haberin Devamı

 Â

KIZILHAÇ’TAN TALİBAN’A ÇAĞRI

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Afganistan'da kontrolü elinde tutan Taliban yönetimine, uluslararası yardım görevlilerinin ülkeye giriÅŸine acilen izin vermesi çaÄŸrısında bulundu.Â

Cenevre merkezli Kızılhaç Komitesi'nin Asya Åžefi Jean-Michel Monod, Afganistan'da yaÅŸanan açlık krizine dikkat çekti ve bu ülkede uluslararası yardım organizasyonlarına duyulan ihtiyacı vurguladı.Â

''Ä°lk soru, bizim Afganistan'a giriÅŸimize ne zaman izin verileceÄŸidir'' diyen Monod, Afganistan'a giriÅŸlerine izin verileceÄŸini gösteren en küçük bir iÅŸaretin ardından 1 günde çalışmalara dönebileceklerini söyledi.Â

Afganistan'daki uluslararası yardım kuruluÅŸlarında çalışan yaklaşık bin Afganlı bulunduÄŸunu ve bunlarla irtibatın kesildiÄŸini kaydeden Monod, ÅŸu an için bir hareket planı hazırlamanın çok zor olduÄŸunu ifade etti.  Â

ABD'deki terör eylemleri sonrasında hedef haline gelen Taliban, uluslararası yardım kuruluşu çalışanlarından, güvenliklerini garanti edemeyecekleri gerekçesiyle Afganistan'ı terk etmelerini istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!