Blinken, İsrail’e bölgeden mesaj iletti: Önce savaşı bitirin

Güncelleme Tarihi:

Blinken, İsrail’e bölgeden mesaj iletti: Önce savaşı bitirin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2024 07:00

7 Ekim’den bu yana bölgeye dördüncü ziyaretine cumartesi günü Türkiye’den başlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün İsrail’deydi.

Haberin Devamı

Türkiye, Yunanistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da temaslarda bulunan ABD’li Bakan, önceki akşam geç saatlerde İsrail’e vardığında yaptığı açıklamada, görüştüğü liderlerin, “Gazze’nin istikrara kavuşmasına ve toparlanmasına yardımcı olmak, Filistinliler için ileriye dönük siyasi bir yol çizmek ve bir bütün olarak bölgede uzun vadeli barış, güvenlik ve istikrar için çalışmak üzere birlikte çalışma ve çabaları koordine etme konusunda anlaştıklarını” söyledi.

RİSKİN ARTTIĞI DÖNEM

Tel Aviv’deki temasları kapsamında önce İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya gelen ABD’li Bakan, İsrailli mevkidaşı Israel Katz ile görüştü. Blinken daha sonra İsrail Başbakanı Netanyahu ve savaş kabinesi üyeleriyle görüşme gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

NORMALLEŞME ŞANSI VAR

İsrail’in Gazze’deki sivilleri koruması ve insani yardımın girişine izin vermesi için baskı yapacağını söyleyen Blinken, sürdürülebilir bir Filistin devletine giden yolu açmaları halinde İsrail’in Arap komşularından kabul alma şanslarının hâlâ bulunduğunu, ilişkilerin 7 Ekim öncesindeki gibi normalleşme ihtimalinin olabileceğini söyledi.

GÖRÜŞME GERGİN GEÇTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Blinken-Netanyahu görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, Blinken’ın ABD’nin İsrail’e verdiği desteği bir kez daha teyit ettiği belirtilerek, Gazze’de sivillerin korunması ve altyapının zarar görmesinin engellenmesinin önemine vurgu yaptığı bildirildi. İsrail medyasında ise görüşmenin gergin geçtiği, savaş konusunda iki ülkenin görüş ayrılığının derinleştiği yorumları yapıldı.

NAHYAN’DAN NETANYAHU’YA: PARAYI ZELENSKİ’DEN İSTE

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) lideri Muhammed bin Zayid en-Nahyan’dan, İsrail’de çalışma yasağı getirilen Filistinlilere, “işsizlik maaşı” ödemesi yönündeki talebinin en-Nahyan tarafından reddedildiği bildirildi. ABD merkezli Axios’a konuşan kaynaklar, Netanyahu’nun birkaç hafta önce en-Nahyan’ı aradı. İsrail Başbakanı’nın 7 Ekim sonrası İsrail’e girişi yasaklanan Filistinli işçilere ödeme yapmaya istekli olup olmayacağını sorması üzerine en-Nahyan’ın kendisinden para istenmesine şaşırdığını kaydetti. En-Nahyan’ın, Netanyahu’ya, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin birçok ülkeden yardım aldığını belirterek, alaycı bir şekilde, “Parayı Zelenski’den isteyin” dediği aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!