Blair'den Yılmaz'a mesaj

Güncelleme Tarihi:

Blairden Yılmaza mesaj
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten İngiltere, son haftalarda AB ülkelerinde büyük sıkıntıya yol açan kaçak Kürtlerin göçünü önlemek ve Türkiye'yle yakınlaşmak üzere atağa geçti. Geçtiğimiz Cuma günü Başbakan Tony Blair'in Türkiye özel elçiliğine tayin edilen, İngiliz Dışişleri'nin en tecrübeli diplomatlarından Sir David Hannay bugün Ankara'ya gelerek Başbakan Mesut Yılmaz'a Blair'in özel mesajını iletecek.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Sir David'in Türkiye ziyaretinde en önemli iki konuyu Kürtlerin Avrupa göçü ile AB konuları oluşturuyor.

İki yıl önce John Major Hükümeti'nin Kıbrıs'a özel elçi atadığı, İngiltere'nin Birleşmiş Milletler eski Büyükelçisi Sir David Hannay'in, geçtiğimiz Cuma günü Blair tarafından Türkiye özel elçiliğine atanması, İngiliz Dışişleri'nde önemli bir gelişme olarak değerlendirildi. Kıbrıs özel elçiliği nedeniyle, Ankara-Atina-Lefkoşa hattında mekik dokuyan ve Türk Dışişleri'nde tanınan Sir David Hannay'in, Başbakan Mesut Yılmaz ile yapacağı görüşmede Avrupa Birliği'nin Lüksemburg zirvesi ardından Türkiye'nin yüzüne kapıları kapatmadığı mesajını vermesi bekleniyor.

Ankara'daki diplomatik kaynaklar, Hannay'ın Yılmaz'a getireceği mesajın Avrupa Konferansı'na daveti de içerebileceğini belirtiyorlar. Blair'in mesajında, Avrupa Konferansı için Türkiye'ye ‘özel şart’ koyulmadığını, davetin ‘şartsız’ olduğunu vurgulaması da bekleniyor. Türkiye, Lüksemburg zirvesinde kendisine üye adayı sıfatı vermeyen Avrupa Birliği ile tüm siyasi ilişkileri askıya almış, karar düzeltilene kadar hiçbir siyasi kararın görüşülmeyeceğini açıklamıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!