Blair seneye Başbakanlığı bırakıyor

Güncelleme Tarihi:

Blair seneye Başbakanlığı bırakıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2006 14:58

İngiliz The Times Gazetesi, İngiltere başbakanı Tony Blair’in 10’uncu yıldönümünü kutlayacağı gelecek baharda başbakanlık görevinden ayrılacağını öne sürdü.

Gazete, Blair’in bu fikrini yakında basına açıklayacağını belirtti. Haberde, Blair’le birlikte çalışan kıdemli milletvekillerinin, parti içinde yüksek makamlarda, Blair’in yerine Gordon Brown’un geçmesi için intikal döneminin nasıl olması gerektiği konusunda çalışmalar yaptıkları bildirildi. Bu çalışmalara göre şayet Blair İşçi Partisi’nin yıllık toplantısından evvel veya toplantı sırasında planını açıklarsa parti içinde git gide artan rahatsızlıkların sona ereceği düşünülüyor. Blair’in bu durumu yeni bir lidere yol açmak için kullanması bekleniyor. Zira Muhafazakar Parti yeni lideri David Cameron ile yeniden güçlendi.

BLAIR SUÇLAMALARI CİDDİYE ALMIYOR

Blair, eski İçişleri Bakanı Charles Clarke’ın hükümetin bir yönü ve iyi bir lideri olmadığı suçlamalarını ciddiye almadı. Eski sekreter olan Clarke’ın "düşkırıklığına uğramış" bir adam olduğunu söyleyen Blair, bu suçlamaların Başbakanlık’tan daha çabuk ayrılmasına sebep olacağı iddialarını yalanladı. Blair, 4 Mayısta yapılan yerel seçimlerde partisinin kötü sonuçlar elde etmesi üzerine İçişleri Bakanı Charles Clarke’ı görevden alarak yerine eski Savunma Bakanı John Reid’i atamıştı.

Clark’ın esas sonunu getiren ise cezalarını çeken 1000’den fazla yabancının cezaevinden çıktıktan sonra sınırdışı edilmek yerine serbest bırakılmaları oldu. Blair’in sonunu getiren önemli skandallardan biri de sekreteriyle aşk yaşayan Başbakan Yardımcısı John Prescott’un yarattığı skandal oldu. Bazı yorumcular, bugünkü durumu, 1968’de İşçi Partili Başbakan Harold Wilson’ın İngiliz para birimi sterlini devalüe ettikten sonra uğradığı seçim hezimetine giden sürece benzetiyorlar.

CLARK, GEOFFREY HOWE ANI YAŞIYOR

Blair ise kendini şöyle savunuyor: "Bizim yapmamız gereken sadece sakin kalmak ve ülkeyi yönetmeye devam etmek" şekline konuşan Blair, bu suçlamaların Clarke’ın "Geoffrey Howe anı" olduğu düşüncelerine de katılmadığını ve bunun hükümetin her zaman duyduğu kuru gürültülerden olduğunu belirtti.

Geoffrey Howe, Margaret Thatcher’ın hükümetinde görevdeyken istifa etmiş ve Thatcher’ın başbakanlığının sonunu hızlandırmıştı. Muhafazakar Parti milletvekili David Davis ise Clarke’ın yorumlarının Geoffrey Howe’un Margaret Thatcher’a yaptığının Blair versiyonu olarak nitelendirmişti. Liberal Demokratların lideri Sir Menzies Campbell ise Başbakanın otoritesinin durmadan azalmakta olduğunu söyledi.

PARTİLİLER AYRILIŞTAN EMİN

Bu arada İşçi partisi milletvekilleri Blair’in gelecek bahara görevden ayrılacağından eminler. Hükümetteki hemen herkes Blair’in otoritesinin ve kuvvetinin gittikçe azaldığı konusunda hemfikir.

Blair iki sene önce dördüncü kez hükümetin başına geçmeyeceğini açıklamasının hata olduğunu kabul etmiş, ancak hangi tarihte başbakanlığı bırakacağını açıklamayı durumunun daha da zayıflayabileceği gerekçesiyle reddetmişti. Ancak yandaşları eğer Blair bu tarihi açıklamayı daha da geciktirirse parti için daha kötü sonuçları olacağını düşünüyor.

Kimileri Blair’in seneye başbakanlığı bırakacağını açıkladığı anda hemen gitmesi için artacak baskılarla görevini yerine getiremeyeceğini düşünse de, çoğu kişi Gordon Brown ve çoğu milletvekilinin Blair’in planına uygun davranacağı görüşünde.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!