Biz havadan ÖSO karadan

Güncelleme Tarihi:

Biz havadan ÖSO karadan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2016 01:51

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber’de gündemi değerlendirdi.

Haberin Devamı

ABD’nin Türkiye’nin YPG konusundaki hassasiyetini çok iyi bildiğini belirten Çavuşoğlu, Azez-Cerablus hattının IŞİD’den temizlenmesiyle ilgili pazarlıkları da aktardı, Türkiye’nin karadan ve havadan destek verebileceğini, IŞİD’den boşalan yerlere Özgür Suriye Ordusu’nun kaydırılabileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı ABD ziyaretinin ardından “Türk tarafının ABD Başkanı Obama’ya ‘Siz YPG ile işbirliği yapmayın biz onun yerine Türk ve Arap aşiretleriyle beraber bu mücadeleyi sürdürelim dediği” iddialarına ilişkin, Suriye’nin batı tarafında çatışmaların durmasının ardından, DAEŞ’e (IŞİD) yönelik yerlere Özgür Suriye Ordusu’na bağlı güçler kaydırılabileceğini belirterek, bunun şu anda yapıldığını aktardı. Çavuşoğlu, “Özel kuvvetler bunları yönlendirebilir. İlave eğitimle bunları yönetebilecek kadrolar oluşturulabilir. Bizim ordumuzun girmesi yerine, kuzeybatı bölgesinden ÖSO’nun DAEŞ’e yönelik yerlere kaydırılmasıdır... İşin özü bu. Biz, Türkiye sınırından havadan ve karadan destek vereceğiz. Bizim bu yönde imkanlarımız var. Bu şekilde DAEŞ’in bölgeden temizlenmesini sağlayacağız. Türk veya ABD ordusunun Suriye’ye girmesi gündeme gelmedi. Bu konuda siyasi düzeyde mutabık kaldık. Askerler bu konunun detayını görüştüler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye, 98 km’lik Azez-Cerablus hattının terör örgütü PKK bağlantılı PYD’nin eline geçmemesini, buraya ılımlı muhaliflerin yerleştirilmesini istiyor. Türkiye destekli gruplar, söz konusu bölgede iki gün önce El Rai’yi (Çobanbey) ele geçirmişti. AA, dün El Rai başarısını, “Çobanbey’i DAEŞ’ten temizleyen muhalif güçler aynı zamanda güvenli bölgenin oluşturulmasına yönelik başarı elde etmiş oldu” diye yorumladı.

AZEZ-CERABLUS PAZARLIĞINI ANLATTI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Azez-Cerablus hattının terör örgütü IŞİD’ten temizlenmesiyle ilgili planı anlattı. Türkiye’nin havadan ve karadan destek verebileceğini söyleyen bakan, IŞİD’den boşalan yerlere Özgür Suriye Ordusu’nun kaydırılabileceğini belirtti.

MOSKOVA ADIM ATARSA İLİŞKİLER NORMALLEŞİR

Haberin Devamı

Rus uçağının düşürülmesi sonrasında şu an gelinen noktada, Rusya’nın daha aklı selim davrandığını aktaran Çavuşoğlu, “Bu iyiye işaret. Rus uçağının düşmesi bizim istediğimiz bir şey değildi. Ancak angajman kuralları belli. O zaman da taziyelerimizi en üst düzeyde ilettik. Önümüzdeki süreçte Rusya adımlar atarsa, biz ilişkilerimizi normalleştiririz” diye konuştu. Düşürülen Rus uçağının pilotunun öldürülmesine karıştığı iddia edilen Alparslan Çelik ile ilgili ise bakan,  “Bu şahısla ilgili süreç devam ediyor. Rusya’nın isteğiyle Türkiye’deki savcılar, yargı hareket etmez” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!