Birleşmiş Milletler Irak'ın talebiyle toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Birleşmiş Milletler Irakın talebiyle toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 09:40

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün, Bağdat yönetiminin talebiyle Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığını görüşmek üzere toplanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye bu ay içerisinde Irak’ın kuzeyindeki Musul kenti yakınında bulunan Başika kampına yaklaşık 150 askerini göndermişti. Irak ordusunu IŞİD’e karşı savaşta eğitmek için gönderilen askerler Irak yönetiminde rahatsızlık yaratmış; Bağdat, askerlerin derhâl geri çekilmesini istemişti.

Türkiye bu hafta askerlerin bir kısmını Başika’dan çekerek ülkenin kuzeyindeki başka bir üsse gönderdi ancak bu hamle Bağdat yönetimini tarafından yeterli bulunmadı. Irak, Türk askerinin ülkeden tamamen çıkmasını istiyor.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi 11 Aralık’ta BMGK üyesi 15 ülkeye şikayet mektubu göndererek Türkiye tarafından ülkenin egemenliğini ihlal ettiğini belirtmişti.

Caferi, "Güvenlik Konseyi'nden Türkiye'ye askerlerini Irak topraklarından çekmesi talimatını iletmesini istiyoruz. Ayrıca bölgesel ve uluslararası anlamda büyük tehdit yaratan bu olayın tekrarlanmaması çağrısını yapıyoruz" demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!