Bir laf söyledi onun da dokunulmazlığı kalktı

Güncelleme Tarihi:

Bir laf söyledi onun da dokunulmazlığı kalktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fransız aşığı sağının lideri Jean-Marie Le Pen'in de başı, tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip erdoğan gibi, söylediği bir söz yüzünden derde girdi. Nazi toplama kamplarını ‘2’nci Dünya Savaşı'nın bir ayrıntısı' olarak niteleyen Le Pen'in yargılanabilmesi için, Avrupa Parlamentosu (AP) dokunulmazlığını kaldırdı.

Almanya'da, Münih'te yaptığı bir konuşma sırasındaki bu sözleri üzerine, Münih Başsavcılığı dava açmak istemiş ancak, AP üyesi olan Le Pen'in dokunulmazlığı bunu engellemişti. Bunun üzerine geçtiğimiz Nisan ayında Avrupa Parlamentosu'na başvuran Münih Savcılığı Le Pen'in dokunulmazlığının kaldırılmasını istemişti.

AP Tüzük Komisyonu, Münih Savcılığı'nın bu talebine olumlu yanıt verdi. Tüzük Komisyonu'nun bu kararı dün Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda tartışılarak oylandı. Genel Kurul 20 karşı ve 6 çekimser oya rağmen Le Pen'in dokunulmazlığının kaldırılmasını 420 oyla kabul etti.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Oylama öncesinde konunun tartışması oldukça gergin geçti. Le Pen'in başkanlığını yaptığı Avrupa Uluslar Grubu'nun dışındaki tüm siyasi grupları temsilen konuşma yapan parlamenterler, Le Pen'in ırkçı görüşlerine dikkat çektiler ve dokunulmazlığının kaldırılması yönünde görüş belirttiler.

Jean-Marie Le Pen kendisini savunmak üzere yaptığı konuşma sırasında, Avrupa Parlamentosu Başkanı Jose-Maria Gil-Robles ile tartıştı ve konuşma süresini kısıtlaması nedeniyle, 'Üç dakika söz veriyorsun ve sırtımdan da oniki kurşun sıkıyorsun' diye bağırdı.

Le Pen, ifade özgürlüğünün kısıtlandığını iddia etti ve dokunulmazlığının kaldırılması durumunda parlamentonun demokratik yapısının hasar göreceğini söyledi. Babasının bir Alman mayını ile hayatını kaybettiğini ve bu yüzden ‘yetim’ olarak büyüdüğünü belirterek, ‘Nazi dostu’ suçlamalarını reddetti. Jean-Marie Le Pen'in dokunulmazlığının kaldırılması nedeniyle Münih Savcılığı ırkçı lider hakkında beş yıl ağır hapis veya yüklü tazminat talebinde bulunabilecek.

Le Pen'in Fransa'da da, bir kadın adaya karşı fiziki şiddet kullandığı için, iki yıl siyasetten men cezası var. Le Pen'in başvurduğu Temyiz Mahkemesi bu kararı onaylarsa, ırkçı lider iki yıl siyasetten uzaklaşacağı gibi, önümüzdeki yıl yapılacak AP seçimlerine de giremeyecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!