Bir bebeğe ilk kez insandan sinir nakli yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Bir bebeğe ilk kez insandan sinir nakli yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı doktorlar, dünyada ilk kez, bir bebeğe canlı insandan sinir nakli gerçekleştirdi. ABD'nin Houston kentinde bulunan çocuk hastanesinde (Children Memorial Hospital) yapılan ameliyat 8 saat sürdü.

8 aylık Meksikalı bebek Rodrigo Cervantes Corona'ya, annesinin bacağından alınan yaklaşık bir metre uzunluğundaki sinir, bebeğin sağ omuzunda derinin altına yerleştirildi. Sağ omuzdan başlayarak göğüs kısmından sol omuza doğru yerleştirilen sinir, sol ele kadar uzatıldı.

Doktorlar, anneden alınan sinirin herhangi bir işlev yapmayacağını, sadece bebeğin kendi sinirlerinin yeniden gelişmesi yolunda, sinirleri uyarıcı görev yapacağını bildirdi.

Bebeğin sol koluna, 5 ay önce Meksika'da bir ameliyat yapıldığı, bebeğin bacağından alınan sinirin sol kola yerleştirildiği bildirildi. Amerikalı doktorlar, daha önce ameliyat geçiren sol kola bu yüzden dokunmadıklarını açıkladı. Meksikalı doktorlar tarafından bebeğe kendi siniri ile yapılan sinir naklinin amacının da sinirlere hassasiyet kazandırmak olduğu açıklandı.

24 yaşındaki anne kendisinden sinir alınırken canının yandığını, fakat, bebeğinin elini kullanabileceğini düşündüğü için acıya severek katlandığını belirtti.

Bebekte meydana gelen sinir sorununun, her 1000 doğumda 1 veya 2 bebekte görüldüğü kaydedildi. Doğum sırasında oluşan sinir sorununun, her zaman uzvu sakat bırakmadığı, çoğu zaman incinme olarak meydana geldiği açıklandı.

Daha önce ABD'de 7 ayrı sinir naklinin yapıldığı fakat sinirlerin hep kadavradan alındığı bildirildi. Şimdiye kadar en genç olarak, 3 yaşındaki bir çocuğa sinir nakli yapılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!