Biden’dan nükleer kıyamet uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Biden’dan nükleer kıyamet uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2022 07:00

ABD Başkanı Biden seçim kampanyası için yaptığı konuşmada, dünyanın 1962’deki Küba Füze Krizi’nden bu yana nükleer savaşa en çok yaklaştığı dönemde olduğunu iddia etti. Biden, Putin’in nükleer silah kullanımı konusunda blöf yaptığını düşünmediğini de ekledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın sürdürdüğü Ukrayna savaşı yüzünden dünyada bir nükleer kıyamet yaşanması ihtimalinin tehlikeli bir boyut almaya başladığını açıkladı. Biden, “1962 Küba Füze Krizi’nden bu yana ilk kez, nükleer silahların neden olabileceği kıyametin (Armageddon) yaşanması tehlikesi ortaya çıktı” dedi.

Biden’dan nükleer kıyamet uyarısı

KÜBA FÜZE KRİZİ

ABD’de kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimleri için Demokrat adaylara mali yardım kampanyasında konuşan Biden, “Gezegenimizde nükleer silahların koparacağı kıyamet (Armageddon) hiç olmadığı kadar olası hale gelmiştir. Nükleer silahların kullanımıyla ilgili geldiğimiz noktayı, ancak 1962 yılında Sovyet Rusya ile ABD arasında yaşanan ve kıl payı atlatılan Küba Füze Krizi’ne benzetmek mümkün. Ben onu (Putin’i) yakından tanıyorum. Ukrayna savaşı cephelerinde almaya başladığı yenilgiler ışığında Ukrayna’ya yönelik taktik nükleer, kimyasal veya biyolojik silah kullanmayı göze aldığını düşünüyorum. Putin’in nükleer silahlardan söz ederken, şaka veya blöf yaptığını düşünmüyorum” dedi. Küba füze krizi, Sovyetler Birliği’nin Küba’ya nükleer füzeler yerleştirdiğinin ortaya çıkması ile patlak vermişti. 16 Ekim 1962’de başlayan kriz 13 gün sürmüştü. ABD, adayı abluka altına aldıktan sonra Moskova, nükleer füzeleri adadan çekmeyi kabul etmişti.     

Haberin Devamı

Biden’dan nükleer kıyamet uyarısı

ZELENSKİ’NİN SÖZLERİ

Biden’dan hemen önce nükleer savaş meselesi Ukrayna lideri Volodimir Zelenski tarafından gündeme getirildi. Avustralya’daki Lowy enstitüsüne videokonferans ile bağlanan Zelenski, “NATO ne yapmalı? Rusya’yı nükleer silah kullanmaktan caydırmalı. Batı’ya 24 Şubat’tan önce söylediklerimi şimdi bir kez daha tekrarlıyorum. Batı tepkisini ortaya koymak için Rusya’nın nükleer silah kullanmasını beklememeli. Rusya’yı planlarından caydırmak için ilk adımı atan taraf olmalı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

MOSKOVA ÖFKELENDİ

Zelenski’nin bu sözleri üzerine Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Üçüncü Dünya Savaşı’nın kimin tarafından başlatılmak istendiğinin ortaya çıktığını vurgulayarak, “Zelenski’nin sözlerine dünya gereken cevabı vermeli. Özellikle ABD, İngiltere ve AB, korkunç sonuçlar doğuracak ve Üçüncü Dünya Savaşı’nın patlak vermesine neden olacak bu çıkış hakkında tavrını ortaya koymalı” açıklamasını yaptı.

KİEV: ÇARPITIYORLAR

Kremlin’in bu açıklamalarına Kiev’den yanıt gecikmedi. Rusya’nın, Ukrayna liderinin söylediklerini çarpıtmaya çalıştığını öne süren Basın Sözcüsü Sergey Nikiforov, “Zelenski, Rusya’yı caydırmak için nükleer silah kullanılmasını önermedi. Rus tarafı, sözlerini çarpıtıyor. Zelenski sadece savaşın başladığı 24 Şubat’a kadar olan süreçten bahsetti. O süreçte Rusya’nın savaşı başlatmasını önlemek için caydırıcı tedbirler uygulanması gerektiğini anımsattı” dedi.

Haberin Devamı

‘BLÖF DEĞİL’ DEMİŞTİ

Kremlin savaşın başladığı 24 Şubat 2022’den bugüne kadar en az üç defa nükleer savaş imasında bulundu. Putin, son nükleer silah tehdidini 21 Eylül’de kısmi seferberlik ilan ederken gündeme getirmiş, “Kendimizi savunmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu, bir blöf değil” ifadesini kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!