Beyin hücresiyle mikroçip birleşti

Güncelleme Tarihi:

Beyin hücresiyle mikroçip birleşti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Tabiatın mucizesi beyinle insanın yarattığı mucize bilgisayar sonunda işbirliği yaptı. Bir mikroçipe fareden alınan beyin hücresi monte eden bilim adamları bu çipe yakın bir gelecekte gerçek bir beyin hücresi gibi işlev vermeye hazırlanıyor.

İnsan beyninin sırlarını çözmeyi amaçlayan Amerikalı bilim adamları, dünyada ilk kez beyin hücrelerini bilgisayarların temel ünitesi olan mikroçiple birleştirmeyi başardı. Bir başka deyişle dünyanın en gelişmiş 2 bilgi işlem merkezi olan beyin ile kompüter aynı sistemde biraraya getirildi. Yani doğal zeka ile yapay zeka aynı potada bütünleştirildi. Müthiş gelişme New Orleans'da yapılan bir konferansta açıklandı.

Alman bilim adamı Prof.Peter Fromherz ile California Üniversitesi'nden Dr.Michael Maher'in ortak çalışması sonucunda insan saçının yarısı çapındaki silikon bir çipe fareden alınan beyin hücreleri yerleştirilerek yaşaması sağlandı. Çipteki hücrenin ilerde görme duyusu sağlayacağı, sinirleri harekete geçireceği, kol veya bacak gibi yapay organlara hareket komutları vereceği bildirildi.

Açıklamaya göre, beyin hücreleri çipin üzerinde silikona gömülü olarak küçük bölmelere yerleştirildi ve elektrodlarla bağlandı. Daha sonra özel geliştirilen doku kültüründe banyo edilip büyütülen beyin hücreleri tıpkı doğal beyindeki gibi birbiriyle temas kurarak haberleşti.

Dr.Maher, nöronların (sinir hücreleri) 2 ile 5 hafta arası yaşadığını bildirdi. Beynin nasıl çalıştığını, canlıların çevresindekileri nasıl algıladığını anlamak için çiple birleştirilen beyin hücrelerini izlediklerini söyleyen Dr.Maher ‘Bu süreyi uzatmaya çalışıyoruz. Ancak bu süre bile deneylerimizi gerçekleştirmemiz için yeterli’ dedi. Dr.Maher, çipteki elektrodlar sayesinde beyin hücresinin elektrik aktivitesini izlediklerini sözlerine ekledi.

Bilim çevrelerine göre, beyin hücreli bilgisayar çipi ilk aşamada doğuştan körlerin görmesini sağlayacak kamera sistemi ile hafızanın güçlendirilmesine yönelik cihazların geliştirilmesinde kullanılacak. İleriki aşamada ise süper zeki yaratıklar gündeme gelecek. Yani ya bilgisayar çipleri insan beynine yerleştirilecek, ya da kompüterler insan beyin hücreleriyle desteklenecek ve karşımıza müthiş zeki yaratıklar çıkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!