Beyaz Saray'da sürek avı

Güncelleme Tarihi:

Beyaz Sarayda sürek avı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2018 00:06

ABD basını, Trump yönetimine karşı oluşan ‘direnişi’ ifşa eden makalenin yazarı üst düzey yetkilinin bulunması konusunda, Beyaz Saray’ın sadece ‘birkaç isim’ üzerinde durduğunu yazdı. Trump’ın makale yazarını bulma konusunda ‘takıntılı’ olduğu belirtiliyor

Haberin Devamı

Amerikan CNN International’a konuşan ABD Başkanı Donald Trump’a yakın danışmanlar, New York Times (NYT) için ‘isimsiz’ bir makale kaleme alan üst düzey Beyaz Saray yetkilisini bulmak için ‘çemberin daraldığını’ öne sürdü. Habere göre, Trump’ın yakın çevresindeki kadro, söz konusu makalenin yazarı olduğu şüphesiyle sadece ‘birkaç’ kişinin üzerinde duruyor.

ABD’li üst düzey yetkili NYT için kaleme aldığı, ‘Trump yönetimi içindeki direnişin parçasıyım’ başlıklı yazıda ‘Trump gidene veya görevden alınana kadar gündemini ve ülke için kötü sonuçlar doğurabilecek eğilimlerini sessizce engellemek için çalıştıklarını’ söylemişti. Trump, makaleyi yazan kişinin ülkeye ihanet ettiğini öne sürmüştü. Makalede, Beyaz Saray’daki bir grup danışmanın, Trump’ın azledilmesi için ‘başkanın görevini yerine getirebilme ehliyeti olmadığı hükmünü’ içeren ABD anayasasının 25’inci ek maddesini gündeme getirmeyi düşündüğü ama sonunda vazgeçildiği de belirtilmişti.

ULUSAL GÜVENLİK

Trump’ın, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü John Kelly’den olayın etkilerinin sınırlanması konusunda tavsiye aldığı ancak makalenin yazarını bulma konusunda oldukça takıntılı olduğu ifade ediliyor. Trump’ın makalenin yazarının ulusal güvenlik departmanından bir isim olduğuna inandığı belirtiliyor. Makalenin yayınlanmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı James Mattis’in de aralarında olduğu üst düzey 30 kadar yetkili, makale ile ilgileri bulunmadığını açıklamıştı. Öte yandan Trump’ın ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions’tan makale nedeniyle New York Times’a yönelik soruşturma talep etmesine yanıt geldi. Trump’ın söz konusu makaleyi “yüreksiz” olarak nitelendirmesine ilişkin, NYT Sözcüsü Eileen Murphy “Bu makaleyi yayımlamaktan son derece gurur duyuyoruz. Bu makale, kamuoyunun, Trump yönetiminde, bilen bir konumda olanlardan neler olup bittiğini anlamasına büyük bir değer katıyor” dedi.

‘TRUMP’IN İŞİNE YARAR’

Öte yandan, Cumhuriyetçi Parti’den Senatör Lindsey Graham, makalenin Trump’ın işine yarayabileceğini iddia ederken, “Trump, 2020’de yapılacak seçimleri kazanırsa çok kişi kafayı yiyecek. Bu tür olaylar Trump’a yardım ediyor. Bataklığın içerisinde kendisini hedef almış yaratıklarla çevrildiği hissini uyandırıyor” dedi. Louisiana eyaleti Senatörü John Neely Kennedy ise imzasız iddialara seçmen nazarında itibar edilmeyeceğini savundu. Oklahoma Senatörü James Inhofe, “Yazının amacı Başkan’a zarar vermek, birçok kişi ‘ne kadar kötü bir adammış’ şeklinde düşünmüş olabilir” ifadelerine yer verdiği açıklamasında aslında seçmen nazarında durumun farklı olabileceğine işaret etti. Inhofe, makalenin Trump’ın ‘herkes bana düşman’ imajını güçlendirdiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU
ABD’de ünlü gazeteci Bob Woodward, New York Times’daki makalenin basılmasından kısa süre önce yayınladığı “Korku: Beyaz Saray’da Trump” isimli kitapta Trump yönetiminde yaşanan kaosu ‘örnekleriyle’ anlatmıştı. Kitapta Trump’ın eski başdanışmanı Gary Cohn’un Trump tarafından yazılan ve Güney Kore ile önemli bir ticaret anlaşmasını iptal eden mektubu ‘ulusal güvenlik’ gerekçesiyle Başkan’ın masasından çaldığı iddia edilmişti.

Beyaz Sarayda sürek avı



RUSYA SORUŞTURMASINDA İLK HAPİS CEZASI

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski kampanya danışmanı George Papadopoulos, Rusya’nın ABD’deki 2016 Başkanlık seçimlerine müdahale ettiği şüphesiyle açılan Rusya soruşturmasında hapis cezası alan ilk isim oldu. Papadopoulos, Rusya soruşturmasında yalan ifade verdiği gerekçesiyle Washington’da çıkarıldığı eyalet mahkemesinde 14 gün hapis cezasına çarptırıldı. Trump’ın 2016 yılında seçim kampanyası döneminde danışmanlığını yapan Papadopoulos, Trump’ın kampanya döneminde bazı üst düzey Rus yetkililer ile görüşmeler yaptığı, FBI’a yalan söylediği ve yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle aldığı hapis cezasının yanı sıra kamuda 200 saat hizmet ve 9 bin 500 dolar para cezasına çarptırıldı. 31 yaşındaki Papadopoulos, ekim ayında suçunu kabul etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!