‘Beyaz kuğu’ gerilimi

Güncelleme Tarihi:

‘Beyaz kuğu’ gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2018 08:30

Moskova’nın Venezuela’ya nükleer silah taşıyabilen ‘beyaz kuğu’ lakaplı iki TU-160 stratejik bombardıman uçağı yollaması Washington’ın tepkisini çekti. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, “Rus hükümeti dünyanın öteki yarısına bombardıman uçağı gönderiyor. Halkın parasını israf ediyor” dedi. Kremlin ise “ABD’nin savunma bütçesinin yarısıyla Afrika doyar” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Rusya’nın ABD’nin yumuşak karnı sayılan Güney Amerika ülkesi Venezuela’ya nükleer silah taşıyabilen iki TU-160 stratejik bombardıman uçağı yerleştirmesi Moskova ile Washington arasında yeni gerilime yol açtı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya’nın Venezuela’daki gövde gösterisine “Rüşvet içinde boğulan iki rejim güç gösterisi yaparken halkları çile çekiyor” dedi. Kremlin ise Bakan Pompeo’ya tepki gösterdi.

ANTONOV DA GİTTİ

Gerilim önceki gün tırmanmaya başladı. Rus Savunma Bakanlığı “beyaz kuğu” lakaplı iki TU-160, bir AN-124 ve bir İL-62 uçağını Rusya’dan Venezuela’ya gönderdi. 10 bin kilometre yol kat eden bu dört uçak pazartesi Venezuela’nın başkenti Caracas’taki “Mayketya” havalimanına iniş yaptı. Rus stratejik bombardıman uçaklarını alanda karşılayan Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, “Stratejik ortağımız Rusya bu uçakları bize gönderdi. Birlikte tatbikatlar gerçekleştireceğiz” dedi. Rus tarafı ise bombardıman uçaklarının nükleer silah taşıyıp taşımadıklarını gizli tuttu. TU-160 bombardıman uçaklarının yanı sıra Caracas’a inen dev Antonov-124 nakliye uçağının ne taşıdığı da sır gibi saklı tutuldu.

Haberin Devamı

‘DÜNYANIN ÖTEKİ UCU’

Rus uçaklarının Güney Amerika’ya yaptığı bu sefer çok geçmeden ABD’nin tepkisine yol açtı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Twitter hesabından “Rus hükümeti dünyanın öteki yarısına bombardıman uçağı gönderiyor. Rus ve Venezuela halkları şunu görmeli, iki yozlaşmış hükümet, özgürlükleri bastırırken halkın paralarını israf ediyorlar” dedi. Pompeo’nun bu sözlerine Kremlin’den yanıt geldi. Putin’in basın danışmanı Dmitriy Peskov, “Her şeyden önce bize yönelik kullanılan (yozlaşmış hükümet) ifadesi çok ciddi ve yersiz bir söz. Biz bu tür ifadeleri kabul etmiyoruz. Halkın parasını israf, çarçur etme konusuna gelince. Savunma bütçesinin yarısıyla tüm Afrika’yı doyurabilecek bir ülkenin bizi israfla suçlaması çok saçma ve yersiz” dedi.

MOSKOVA NEDEN UÇAK GÖNDERDİ

Rus stratejik bombardıman uçaklarının neden şimdi Venezuela’ya gönderildiği de farklı yorumlara yol açtı. Moskova’nın bu hamleyi Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında 5 Aralık’ta Kremlin’de gerçekleşen görüşme sonrasında yaptığını hatırlatan Rus yorumcular “Venezuela lideri, Putin ile görüşmesinde ABD’nin yakın bir tarihte saldırabileceğini söylemiş olsa gerek ki Putin takviye güç gönderdi. Ayrıca Rusya şu anda petrol fiyatlarını yükseltmek için büyük çaba sarf ediyor. Venezuela ise petrol piyasasının önemli oyuncusu. Putin, Caracas’a askeri ve maddi yardım karşılığında bu ülkenin fiyatı arttırmak için petrol üretimini düşürmesini talep ediyor. Bombardıman uçaklarının Caracas’ta boy göstermesi Putin ile Maduro’nun anlaştıklarına işaret ediyor” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!