Beşikten mezara fişleyecekler

Güncelleme Tarihi:

Beşikten mezara fişleyecekler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

İngiltere, 7'den 70'e herkesi fişlemeye hazırlanıyor. Öğrenci ve işçi seçimini kolaylaştıracak proje çerçevesinde, kişinin beden eğitimi dersinde gösterdiği performanstan son terfisine kadar herşey bir databankta toplanacak. The Independent örnek olarak iki ünlü İngiliz’in fişini yayınladı.

İngiltere, her vatandaşına bir numara verip fişlemeye hazırlanıyor. Elektronik CV (özgeçmiş) denilen bu proje çerçevesinde kişiye ait tüm bilgiler merkezi bir sistemde arşivlenecek. Elektronik sicilde kişinin voleybol takımındaki performansından pasta süslemesindeki becerisine kadar eğitimle ilgili her türlü veri yer alacak.

Tony Blair Hükümeti'nin yaşam boyu eğitim projesi çerçevesinde geliştirilen projeye göre, herkese vergi numarası gibi bir numara verilecek.İngiltere'de, üniversite ve kolejlere girişte danışmanlık hizmeti veren UCAS'ın Yönetim Kurulu Başkanı Tony Higgins, ‘Bütün İngiliz vatandaşlarını kapsayacak bir data bankası kurmayı amaçlıyoruz. Burada kişinin eğitimiyle ilgili verilerle birlikte diğer başarıları yer alacak’ diyor.

Databankasına, üniversiteye yerleştirme, iş bulma ya da öğrenciye kredi verilmesi durumunda başvurulabilecek. Kişinin derslerde aldığı notların yanısıra, matematik, edebiyat, beden eğitimi ve müzik derslerinde gösterdiği performans kaydedilecek. Öğrencinin yeni notları ya da terfi eden kişinin başarısını anında data bankasına yansıyacak.

MAHREMİYET KALMAYACAK

Üniversite ve kolejler, mahremiyeti ortadan kaldıracağı için bu projeye şüpheyle yaklaşıyor. Taslağa göre, her vatandaştan, kendine ait kişisel verilerin bu data bankasında arşivlenmesi için izin istenecek. Bu tasarı hayata geçtiğinde işçi arayan bir işveren bu databankasından yararlanarak kendine uygun kişiyi seçebilecek. Yine üniversiteler, öğrenci alırken milyonlarca özgeçmişin yüklü olduğu bu databankasına başvurarak, yeni öğrencilerini belirleyebilecekler. Tony Higgins, ‘Eğer tasarı kabul edilirse sağlayacağı ekonomik ve kültürel avantajlarla daha eğitimli ve sosyal dayanışmanın önplana çıktığı bir toplum olacağız’ diye iddia ediyor.

Adı : Tony Blair

Yaşı : 46

Görevi : Başbakan ve İşçi Partisi lideri

Eğitim : Durham Colister Okulu

Fettes Koleji - İngilizce, Fransızca, ve

Tarih derslerini tercih etti

St John Koleji: Hukuk eğitimi

İş deneyimi : 1976'da Baro'ya kaydoldu

1976-83 yıllarında avukatlık yaptı

1983'de İşçi Partisi milletvekili

1985'de gölge Hazine Bakanı

1994'de İşçi Partisi ve muhalefet lideri

1997'de Başbakan

Diğer başarıları:1965-66 İskoç

Kupası'nda en iyi rugby oyuncusu

1967 Colt Kriket takımının kaptanı

1967 Tiyatro grubu kurdu. Sonra 6 ay

Fransa'ya gidip çalıştı

Adı : Richard Branson

Yaşı : 47

Görevi : Virgin Holding Başkanı

Eğitim : 1958-64 Scaitcliffe İlkokulu

1964-67 Stowe Okulu - Eski Tarih

dersini tercih etti

İş deneyimi : Öğrenciyken okul dergisi

çıkarmaya başladı

1970 postayla hizmet veren Virgin plak

şirketini kurdu

1971'de ilk Virgin plak mağazasını açtı

1984'de Virgin Atlantic Havayolları

Şirketi’ni kurdu

Diğer başarıları: 1987 ve 1991'de

balonla Atlas Okyanusu'nu geçti

Miyazaki Sangyo Keiei Üniversitesi

(Japonya) fahri doktora ünvanı aldı

(onursal Japon vatandaşıdır)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!