Berlusconi’ye veda

Güncelleme Tarihi:

Berlusconi’ye veda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2023 07:00

İtalyanlar dün eski başbakanları Silvio Berlusconi’ye veda etti. Milano’da binlerce kişinin katılımıyla devlet cenaze töreni düzenlendi. Törende Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil etti.

Haberin Devamı

Pazartesi günü 86 yaşında hayatını kaybeden Silvio Berlusconi için dün memleketi Milano’da cenaze töreni düzenlendi. İtalya siyasi tarihinin en tartışmalı isimlerinden olan Berlusconi’nin sevenleri, öğleden sonra başlayan tören için sabah erken saatlerde Duomo Katedrali önünde toplandı.

Berlusconi’ye veda

Eski medya patronu Berlusconi’nin sahibi olduğu televizyon şirketi Mediaset’in binasına dev bir posteri asıldı.

KATAR EMİRİ DE KATILDI

Başpiskopos Mario Delpini’nin yönettiği törene İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, Başbakan Giorgia Meloni ve koalisyon ortağı Matteo Salvini katıldı.

Berlusconi’ye veda

Haberin Devamı

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ederken Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani ve Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid öne çıkan katılımcılar arasındaydı. Törenin ardından Berlusconi’nin cenazesi, Milano’ya yaklaşık 25 km mesafedeki villasında inşa ettirdiği mezarlığa gömüldü.

Berlusconi’ye veda

Binlerce İtalyan resmi töreni Duomo Katedrali önündeki meydanda kurulan ekranlardan takip etti.

LÖSEMİ HASTASIYDI

Geçen yıl senatör seçilen ve öldüğünde partisi Forza Italia’nın başında bulunan Berlusconi, lösemi hastasıydı. Son birkaç yıldır kamuoyu önünde giderek daha az görülüyordu. Berlusconi’nin partisi, iktidardaki Giorgia Meloni hükümetinin küçük ortağı. İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalya tarihinin üç dönemde 9 yıl ile en uzun süre başbakanlık yapan ismi olan Berlusconi, Rus lider Vladimir Putin’le dostluğu yüzünden işgalin başında çok eleştirildi.

Berlusconi’ye veda

Berlusconi’nin kızı Barbara (solda), törene babasının 33 yaşındaki sevgilisi Marta Fascina ile katıldı. İkili, cenaze aracını böyle uğurladı.

Haberin Devamı

MUHALİFLERİ TEPKİLİ

Bu arada İtalya’da eski bir başbakan için ulusal yas ilanı dün ilk kez yapıldı. Ayrıca İtalyan parlamentosu 3 gün süreyle tatil edildi.

Berlusconi’ye veda

Katedraldeki törende Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da bulundu.

Öte yandan tüm bu saygı gösterisi, Berlusconi’yi kayırmacılık, yolsuzluk ve kendi çıkarlarını korumak için yasaları zorlamakla suçlayan muhaliflerinin tepkisini çekti.

Berlusconi’ye veda

 

ERDOĞAN’DAN İTALYANCA MESAJ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlusconi’nin anısına İtalyanca mesaj paylaştı. “Uzun yıllar birlikte çalıştığımız eski İtalya Başbakanı, değerli dostum Silvio Berlusconi’nin ölümünden büyük bir üzüntü duydum” diyen Erdoğan, ailesi ve tüm İtalya halkına taziyelerini ilettiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!