Beraat eden kardeşler üste para da alacaklar

Güncelleme Tarihi:

Beraat eden kardeşler üste para da alacaklar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2006 00:00

Kız kardeşleri Hatun Sürücü cinayetine karıştıkları iddiası ile 425 gün hapiste tutulduktan sonra beraat eden Alpaslan ve Mutlu Sürücü kardeşler, yattıkları süre için toplam 9 bin 350 Euro (yaklaşık 15 bin YTL) tazminat alacaklar.

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de 7 Şubat 2005 tarihinde sokak ortasında kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülen Hatun Sürücü’nün diğer iki kardeşi Mutlu ve Alpaslan Sürücü, gözaltına oldukları süre için devletten toplam 9 bin 350 Euro tazminat alacak. Sürücü kardeşlerin her biri, yattıkları gün başına 11 Euro’dan 4 bin 675 Euro tazminat alacaklar. Mutlu ve Alpaslan Sürücü, cinayete yardım suçundan gözaltına alınmış, 425 gün sonra ise delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı.

TEMYİZ BEKLENECEK

Sürücü kardeşlerin belirlenen miktardaki parayı alabilmeleri için savcılığın yaptığı temyiz başvurusunun sonuçlanması gerekecek. Berlin Savcısı, mahkemenin 13 Nisan’da delil yetersizliğinden serbest bıraktığı Mutlu ve Alpaslan Sürücü
/images/100/0x0/55eb6429f018fbb8f8be1cbf
kardeşler ile ilgili kararı temyiz etmek için bir üst mahkemeye başvurdu.

TÜRKİYE’DE ÇEKSİN

Berlin’de 20 yıl boyunca Senato Yabancılar Sorumlusu olarak görev yapan Barbara John, abla katili Ayhan Sürücü’nün cezasını Almanya yerine Türkiye’de çekmesini istedi. John, Türkiye’deki cezaevi koşullarının Almanya’dakinden daha ağır olduğunu belirterek "Bu suçu işleyen birisi daha ağır şartlarda cezasını çekmeli. Türk hapishaneleri bizimkinden çok daha katı. Ayrıca Ayhan Sürücü Türkiye’ye gönderilmesi durumunda ona hapiste bakmak için Sürücü Ailesi’nden bir fert de Türkiye’ye gitmek zorunda kalacak. Böylece Sürücü Ailesi’nden iki kişi Almanya’dan ayrılmış olacak" dedi.

Çocuk aileye verilmesin

Almanların yanı sıra Alman politikacılar ve psikologlar, Hatun Sürücü’nün 6 yaşındaki oğlu Can’ın velayetinin Sürücü ailesine verilmesine karşı çıktı. CDU’lu Berlin Eyalet başbakanı adayı Friedbert Pflüger, "Hatun Sürücü aile çevresi tarafından öldürülmüştür. Sürücü ailesinin çocuğun velayeti ve bakımını üstlenmek istemesi inanılmaz olduğu kadar saçmadır da" dedi.

Ailenin diğer üyeleri de suç ortağı

Alman Hıristiyan Demokrat Birliği Partisi (CDU) yönetim kurulu üyesi Emine Demirbüken, Hatun Sürücü’nün erkek kardeşlerinin kanıt yetersizliği nedeniyle serbest bırakılmasını eleştirdi. CDU’lu politikacı, "Bana göre ailenin diğer üyeleri de suç ortağıdır" diyerek, serbest bırakılmayı eleştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!