Belçikalılar dünya rekorunu kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Belçikalılar dünya rekorunu kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 00:00

Belçika bugün en uzun süre hükümetsiz kalma rekorunu 249 günle Irak'tan devraldı. Belçika halkı çeşitli etkinliklerle bu rekoru kutlamaya başladı. Belçikalıların bu durumu, akıllara meşhur padişah-vergi fıkrasını getirdi.

Haberin Devamı

BELÇİKALILAR İŞİ EĞLENCEYE VURDU / FOTO GALERİ

HÜKÜMET KURULSUN DİYE SEKS GREVİ YAPALIM

Son haftalarda bazı siyasetçilerin önderlik ettiği hükümet kurulana dek traş olmama ve cinsel oruç boykotları da sonuç vermeyince Belçika, dünyada en uzun süre hükümetsiz kalma rekorunu eline geçirdi.   

Halkın sokaklarda dans edip oynadığı Belçika'nın Flaman kesimindeki Gent kentindeki festivalde soyunacağını açıklayan 249 kişilik gurubu binlerce insanın izlemesi beklenirken, bir başka Flaman kenti Leuven'da Belçika'nın sembollerinden olan patates kızartmaları bedava dağıtılıyor.

Valon bölgesindeki Louvain-la-Neuve'de ise bir başka milli sembol olan birsalardan ücret alınmıyor.

Bir grup Brüksel adliyesi önünde protesto gösterisi düzenlerken, birçok üniversite öğrenci yürüyüşlerine sahne oluyor.

“PADİŞAHIM HALK OYNAMAYA BAŞLADI”

Vakti zamanında padişahın biri, mevcut vergileri artırdıktan sonra sadrazama, “ Git bakalım, halkın arasında bir dolaş. Vergilere alışmışlar mı?” demiş. Sadrazam da, halkın arasında dolaştıktan sona padişaha, “ Halkın suratı biraz asık, canı da sıkılmış durumda ama işlerine devam ediyorlar” demiş. Bunun üzerine, padişah da, “ Tamam, demek ki sorun yok” demiş.

Bir süre sonra yine vergiler artırıldığında, padişahın talimatı üzerine sadrazam halkın arasında dolaştıktan sonra izlenimlerini aktarmış: “Padişahım, her an kavga edecek gibiler. Suratlarından düşen bin parça. Galiba bu kez vergileri çok artırdık.” Padişahın buna cevabı, “Yok yok. Merak etme sen. Önemli bir şey gözükmüyor. Alışırlar, alışırlar” olmuş.

Bu böyle devam etmiş gitmiş. Günlerden bir gün, yine yeni vergiler getirildiğinde, sadrazam halkın arasına karışmış, dolaşıp geldiğinde şaşkın bir vaziyetteymiş. “ Kafam karmakarışık. Hiçbir şey anlamadım. Herkes çok neşeli, gülüyor hatta sokaklarda dans ediyorlar, oynuyorlar” diyen sadrazama, “Aman'' demiş padişah. Ve eklemiş:. “Eğer halk oynamaya başladıysa, demek ki durum çok kötü . Halk şu an ne yaptığını bilmiyor, hiçbir şeyi umursamıyor. Galiba vergileri çok artırdık. Hemen indirelim yoksa perişan oluruz”

Haberin Devamı

Hükümet kurmayı başaramayan siyasi partilerin hazine yardımından mahrum bırakılması için internette başlatılan kampanyaya katılanların sayısı 150 bini aştı.

Haberin Devamı

Dünya rekorunu manşetlerden kutlayan gazeteler, Irak'ta geçen yılki seçimlerin ardından koalisyon pazarlıkları 249 günde tamamlansa da yeni hükümetin kurulmasının 40 gün daha uzayarak 289 günü bulduğuna dikkat çekerek, Belçika'nın bu şekilde biraz daha gayret göstererek dünya rekorunu tartışmasız şekilde kırması gerektiğini vurguluyor.

KRAL ALBERT'İ ÇARESİZ BIRAKAN SÜREÇ

Federe yapılı Belçika'da 13 Haziran'daki erken genel seçimlerde Bart De Wever liderliğindeki Yeni Flaman İttifakı, ülke nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan ve gelir seviyesi yüksek olan Flaman bölgesinde, bağımsızlık talebiyle oyların yüzde 28'ini alarak ve en yakın rakibi Hristiyan Demokratlara 10 puan fark atarak birinci çıkmış, 150 üyeli parlamentoda 27 koltuk kazanmıştı.

Haberin Devamı

Nüfusun yaklaşık yüzde 40'ının yaşadığı Fransızca konuşan Valon bölgesinde ise Sosyalistler (PS), yüzde 38 oyla en yakın rakipleri Liberallerin 15 puan önünde ilk sırayı almıştı. Sosyalistler bu sonuçla parlamentoda 26 koltuk elde etmişti.

Seçimlerin ardından Kral II. Albert tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Valon Sosyalistlerin Başkanı Elio Di Rupo, ısrarla yürüttüğü koalisyon müzakerelerinden bölge hükümetlerine daha fazla otonomi ve Brüksel çevresindeki bazı seçim bölgelerinin paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle sonuç alamayınca, eylül ayı başında istifasını sunmuştu.

Bunun üzerine parlamento ve senato başkanlarının arabuluculuğunda Flaman ve Valon partilerini uzlaşmaya zorlayan Belçika Kralı, bundan da sonuç alamayınca Flaman İttifakı Başkanı De Wever'ı görevlendirdi.

Haberin Devamı

Muhtemel koalisyon ortaklarına sunduğu 50 sayfalık uzlaşma belgesinde, otonom Flaman, Valon ve Brüksel bölgelerinin vergi gelirlerinden yüzde 45 pay almasını ve yetkilerinin artırılmasını öneren De Wever, Belçika'nın bölünmesinin altyapısını hazırladığı gerekçesiyle Valon partilerince reddedildi.

Arayışlarını sürdüren Kral'ın arabuluculuk göreviyle öne sürdüğü Flaman Sosyalistlerin eski Başkanı Johan Vande Lanotte ise iki kez girişimde bulunmasına rağmen partileri aynı masa etrafından bile toplayamayınca, geri çekildi.

Kral'ın son arabulucusu, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Didier Reynders, yeni formüllerle tıkanıklığı aşma çabalarını sürdürse de önde gelen siyasi partilerden yapılan açıklamalar bu girişimin de nafile olduğu izlenimini veriyor.

Haberin Devamı

DERİN ANLAŞMAZLIK

Belçika'da kişi başına düşen gelirin 32 bin avro düzeyinde bulunduğu Flaman bölgesiyle 23 bin avro düzeyindeki Valon bölgesi arasındaki tek anlaşmazlık noktası ekonomik değil. Flamanlar zengin kuzeyden güneye kaynak aktarımına ve daha baskın bir dil olan Fransızca'nın Brüksel çevresine taşmasına karşı çıkarken, Valonlar eşitlik talep ediyor. Flamanlar bölgelerin yetkilerinin artırılmasını isterken Valonlar ülkeyi bölünmeye götüreceği kaygısıyla federal hükümeti koruma çabasına giriyor.

Bölünme tartışmalarından etkilenen Valon bölgesindeki 70 bin kişilik yarı özerk Alman toplumu da Flamanlar ve Valonlar gibi tam özerklik isteğiyle ortaya çıktı. Alman Bölgesi Başbakanı Karl-Heinz Lambertz, kendileri gibi Brüksel'e de tam özerklik verilerek Belçika'nın 4 bölgeli hale getirilmesini istiyor.

Belçika'da siyasi krizler hemen her seçim sonrasında alevleniyor. 2007 yılında 194 günde hükümetin kurulabildiği ülkede bu süre 1988 seçimlerinin ardından 148 gün, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün ve 1992 seçimlerinde 102 gün olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!