Belçikalı intihar komandosu harekete geçebilir

Güncelleme Tarihi:

Belçikalı intihar komandosu harekete geçebilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2007 16:36

Belçika istihbarat servisi, Brüksel hükümetini ve AB'yi uyararak, "intihar komandosu" Belçikalıların olası terör eylemlerine karşı önlemler alınmasını önerdi.

Haberin Devamı

Irak'ta, 9 Kasım 2005 tarihinde intihar komandosu olarak eylem yapan Belçikalı kadın Muriel Degauque (38), vücuduna bağladığı bombaları ateşlerken 5 polisi öldürmüş, 4 kişiyi yaralamıştı. Afganistan Kuzey İttifakı askeri lideri Ahmed Şah Mesud, 9 Eylül 2001 tarihinde, Afganistan'da, kendilerini gazeteci olarak tanıtan iki Kuzey Afrika asıllı Belçikalı intihar komandosu tarafından öldürülmüştü.

Belçika istihbarat servisi raporunda, Muriel Degauque'un "yetiştirilmiş tek Belçikalı intihar komandosu" olmadığı, "terörist şebekeler için yaşamını vermeye hazır, belli sayıda" Belçikalı bulunduğu bildirildi. Güvenlik birimleri, Irak, Pakistan ve Afganistan'da "eğitim görmüş" bu kişilerin, AB ülkelerinde olası eylemlerde kullanılması endişesini taşıyor.
Raporda, Federal Savcılık ile istihbarat birimlerinin işbirliği çerçevesinde, sayıları açıklanmayan Belçikalı intihar komandolarının belirlenen kimliklerine ve oluşturdukları tehlikelere dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Belçikalı intihar komandolarının, Fas ve Cezayir gibi "yeni eylem sahnelerinde" görevlendirilmeleri olasılığından da söz ediliyor.

Raporda, istihbarat birimlerinin, söz konusu "potansiyel intihar komandolarının" çok sık ve karmaşık uluslararası yolculuklarını izlemekte güçlük çektiğinden de yakınılıyor.

Belçika'dan sosyal yardım ve siyasi destek alan bazı yabancı siyasi mültecilerin de Afganistan ve Pakistan gibi bölgelere sık sık gidip geldiklerine ve "askeri eğitim" gördüklerine işaret ediliyor.
Irak, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerde Amerikalılar tarafından öldürülen "teröristler" arasında Belçikalıların ve Belçika pasaportlu bazı yabancıların bulunduğu da belirtiliyor.
İstihbarat analiz raporunun AB Yüksel Temsilcisi Javier Solana yönetimindeki AB istihbarat merkezine ve Brüksel federal hükümetine iletildiği duyuruldu.
(SU-ŞP)
15:28 27/04/07
"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!