Bebeklere bile bile AIDS

Güncelleme Tarihi:

Bebeklere bile bile AIDS
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD, AIDS araştırmalarında Üçüncü Dünya ülkelerinden hamile kadınları kullanmış. İki yıldır devam ettiği öne sürülen bu tıp rezaletinin International Herald Tribune Gazetesi'nde yayınlanması büyük tartışmalara sebep oldu.

Sheryl Gay Stolberg'in haberine göre, HIV virüsünün bebeklere geçmesini önleyecek ucuz ve etkin bir ilaç bulmaya çalışan ABD'li araştırmacılar, Dominik Cumhuriyeti, Tayland ve Afrika'dan 12.211 AIDS'li hamile kadın üzerinde deneme yaptılar.

AIDS'in anneden çocuğa geçmesini engelleyeceği umut edilen AZT adlı bir ilaç, iki kadından sadece birine verildi. Diğerlerine ise ‘gerçek ilaç’ diye sahte bir hap yutturuldu. Böylece AZT verilenlerle verilmeyenler arasındaki fark ‘canlı denekler’ üzerinde görülmüş oldu. Bu arada 6 bin kadar bebeğin ‘bile bile’ AIDS'li doğmasına da göz yumuldu.

Tıp dünyasının önde gelen akademik yayını New England Journal of Medicine bu deneylerin tam bir skandal olduğunu, dünyaya gelecek bebeklerin kobay olarak kullanılarak ölüme mahkum edildiğini yazdı.

ABD'li bilim adamları ise, deneylerin yapıldığını kabul ederken, bu bilimsel çalışmaların gelecekte binlerce bebeğin kurtarılmasına yönelik olduğunu savundular. Ayrıca, Üçüncü Dünya insanına uygun ilaçlar üretmek için denemelerin bu ülkelerde yapılması gerektiğini de eklediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!