Beatle John’un çöpe attığı kağıt kaç para eder?

Güncelleme Tarihi:

Beatle John’un çöpe attığı kağıt kaç para eder
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2010 19:54

Eski model bir minibüs idi. Buckingham Sarayı'ndan çıkışta korumalar The Beatles'ı geldikleri siyah Bentley yerine bu minibüsle sarayı terk etmeye razı ettiler. Müzik aleminde lakabı ''Fabulous Four'' (Şahane Dörtlü) olan pop'un en ünlü grubu Kraliçe Elizabeth'den MBE nişanı almak üzere Saray'a gelmişti. Çevre insan seline dönüşmüştü. Pop aşığı İngiliz gençliği The Beatles'ın çıkışını bekliyordu. Bentley göründüğünde lüks arabayı çembere aldılar. Kameramı ayarlarken omuzuma biri vurdu. Dönüp baktım, çekme kapısı aralanmış minibüsten Ringo Starr '' Atla, atla'' diyordu. Özel bir röportaj sırasında tanıştığım muzip Ringo beni tanımıştı. Çılgın hayranları Bentley'e girmeye çalışırken yandan sıyrılan karartmalı camlı minibüsteki yolcuların The Beatles olduğunun farkında değildiler. Bir kaç saniye içinde eski-püskü arabaya atlamıştım.

Haberin Devamı

Minibüsün ilk koltukları karşılıklı idi. John Lennon ile Paul McCartney yanyana, Ringo, George ve ben onlarla yüz yüze. Trafik Beatles hayranları nedeniyle yavaşladığı için bizim minibüs de ağır yol alıyordu. Kimse konuşmuyordu. Onlarla nereye kadar gideceğimi, nerede ayrılacağımı bilmiyordum. Bir ara gözüm John Lennon'a takıldı. Dizi üstünde küçük bir bloknota kurşun kalemle bir şeyler çiziştiriyordu. Dallı ağaç, çiçekler, bir de köy evini andıran bir resim çizmişti. Sonra buruşturup attı, yeni bir sayfaya başladı. Hyde Park'tan kuzeye yol alırken John beğenmediği bir, iki skeçi daha atmıştı.

İçimden bu çizişlerin ne olduğunu görmek için eğilip almak geçti ama bunu herkesin gözü önünde yapmam gerekecekti. Çöp diye atılan kağıtları toplamam yakışık almayacaktı. Hele bir de ''Alma onları.'' diye ikaz edilme ihtimali de vardı. Vazgeçtim.

Haberin Devamı

Geçen hafta John Lennon'ın el yazısıyla kaleme aldığı ''A Day in the Life'' şarkısının güftesinin 1.2 milyon dolara açık artırma ile satıldığını duyduğumda anılarımda yeni pencereler açılmaya başladı. Sotheby's de 500 bin ile 800 bin dolar arasında müşteri bulacağı tahmin edilen tek güfte yaprağı iki misli fiyatla satılmıştı. Tüm zamanların en iyi 500 şarkısı arasında 26'ıncı sırayı işgal eden şarkı 1.25 milyon dolara satılan gene Beatles güftesi '' All You Need is Love''ın rekoruna yaklaştı.

Elma ile portakalın kıyaslanması olmaz ama The Beatles'ın beste-güfte değerinin klasik müziğin Mozart ve Beethoven gibi devlerinin üstünde olduğuna inanıyorum. Amerika'ya gelişimizde beraberimde getirdiğim çoğu 78'lik Beatles plaklarının ilk baskıları bir taşınma sırasında kamyonette kayboldu. Sonradan koleksiyoncuların bu orijinal plaklara hayli para ödediklerini öğrendim.

Geçen yıl New York'ta başlayan 'İPod', 'İPad','İPhone 4' salgını bazı açıkgözlere havadan para kazanma sanatında öğretiler veriyor. Manhattan'ın merkezinde Apple ana mağazasında geçen perşembe başlayan 'İPhone' satışları için insanlar salı gününden itibaren iki cadde iki sokağa dolanıp sıraya girdiler. Sıra başında yer tutan açıkgözler ''satılık yer'' yazılı kartonlarla ilk yerleri satışa çıkardılar. Bronx'lu 19 yaşındaki Julio Grullon '' Birisi en önde tuttuğum yer için 1200 dolar teklif etti, geri çevirdim. Fiyatın daha yükseleceğine emindim. Beklediğim çıktı, astronomik para kazandım.'' diyor.

Haberin Devamı

Bazı açıkgözler kuyruk başında olsa dahi 48 saat beklemeyi göze almadığı için adam kiraladılar.'Evsizler'e de para verip bekletenler var. 'İPhone 4'ün fiyatı 299 dolar. Peki niye yer kapmak için 3-4 misli fiyat ödüyor bazıları? Duyduğum yanıtlar aynı:''Zengin gençlerin cebi para dolu.Göz kırpmadan ön sıra için para ödüyorlar.Mağaza çevresindeki kuyruk dükkana gelinceye kadar stoklar tükenmiş olacak. Oysa zengin gençlik yeni imalatı herkesten önce satın alıp eş-dostlarına hava atmak istiyor.''

İP4'ün anteninde hatalar olduğu söylentisi dahi rekor düzeyde satışları etkilememişe benziyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!