Bayrak savaşı

Güncelleme Tarihi:

Bayrak savaşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2008 00:00

ABD’de Cumhuriyetçiler, Demokrat Parti kurultayı sırasında kullanılan 12 bin Amerikan bayrağının çöpe atıldığını belirterek, "Bu öksüz bayrakları toplayıp kendi mitingimizde kullandık" açıklamasını yaptılar.

Cumhuriyetçi Başkan Adayı McCain böylece hem "Demokrat Obama bayrağa saygısız" mesajı verdi, hem de kendisini "geri dönüşüm yanlısı bir çevreci" olarak sundu.

ABD’de Cumhuriyetçilerden gelen "öksüz bayrak" açıklaması, başkanlık seçimlerine iki ay kala yeni bir polemik başlattı.

Açıklamaya göre, önceki hafta Denver’da yapılan ve Barack Obama’nın Başkan Adayı olarak ilk konuşmasını yaptığı Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’ndan sonra 12 bin Amerikan bayrağı, Invesco Field stadyumunda yerlere atıldı. Çöp kutularında yığılan bayrakları, bölgedeki bir satıcı topladı. Cumhuriyetçiler, bu satıcıya başvurarak 84 çuval dolusu minyatür Amerikan bayrağını teslim aldı. Gönüllü olarak çalışan izci çocuklar, geçen hafta sonu yapılan Cumhuriyetçi mitingi öncesinde Colorado’ya getirilen bayrakları istifledi. Bir McCain kampanyası çalışanı da, "kurtarılan" bayrakları mitinge gelen seçmenlere dağıttı.

Başkan Adayı John McCain ve Başkan Yardımcısı Adayı Sarah Palin’in konuşma yaptığı mitingde söz alan muhafazakar radyo sunucusu Dan Caplis, "Denver’da öksüz bırakılan bu bayraklara birer yuva bulmamız lazım. Bunları Colorado’daki anıtlara bırakacağız" dedi. FOX News’a konuşan Cumhuriyetçi seçmenler de, Demokratların Amerikan bayrağına saygısı olmadığını öne sürerken, "Obama’nın ’önce ülkemiz’ sloganının içi boş olduğu anlaşıldı" diye konuştular.

Ucuz siyaset oyunu

Demokratlar, rakip kampın bayrak hamlesine sert tepki gösterdi. Demokrat Parti Ulusal Komitesi sözcüsü Damon Jones, bayrakları çöpe atmadıklarını, Cumhuriyetçilerin gelip bayrak yığınlarını "kaptıklarını" öne sürdü.

Jones, yaptığı yazılı açıklamada, "McCain, kurultayımız sırasında binlerce Amerikan bayrağının gururla dalgalandırılmasıyla övünmeli. Ama Cumhuriyetçi Parti sempatizanları, bunun yerine, vatanseverliğimizi sorgulayan ucuz bir siyasi oyun oynayarak salonda bıraktığımız bayrak yığınlarını götürdüler" dedi.

ABD yasalarına göre, artık kullanılmayan bayrakların, çöpe atılmak yerine yakılarak yok edilmesi gerekiyor. Ancak yıpranan, zarar gören ve onarılamayacak hale gelen bayrakların çöpe atılmasına yönelik yasal bir engel yok.

En çok izlenen kurultay oldu

DEMOKRAT Parti’nin önceki hafta düzenlediği kurultay 40 milyonu aşkın kişiye ulaştığında, bu reyting rekorunun uzun yıllar aşılamayacağı düşünülmüştü. Ancak Cumhuriyetçilerin geçen haftaki kurultayı, bu rekoru geliştirdi.

Sarah Palin’in Başkan Yardımcısı Adaylığı’nı kabul konuşması yaptığı Cumhuriyetçi kurultayı, Demokrat Parti Başkan Adayı Barack Obama’nın konuştuğu Demokrat kurultayı geride bırakarak, ABD tarihinde televizyonda en çok kişi tarafından izlenen parti kurultayı oldu. Cumhuriyetçileri toplam 10 ulusal kanalda 38.9 kişi izlerken, Demokratlar 38.4 milyon kişide kaldı. Kablolu TV ve yerel kanalların reytingi de hesaba katıldığında, her iki kurultay da 40 milyon sınırını aştı. Böylece siyasi nutuklar, Pekin Olimpiyatları ve Oscar ödül törenleri gibi popüler TV programlarını, iki hafta için toplam üç kez geride bıraktı.

McCain yüzde 4 farkla önde

KASIM ayındaki seçimler öncesinde kamuoyu yoklamalarında hep geride görünen Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı John McCain, ilk kez istikrarlı bir şekilde anketlerden lider çıkıyor. Zogby’nin son anketine göre, bugün seçim olsa, McCain oyların yüzde 49.7’sini alırken, Demokrat Başkan Adayı Barack Obama yüzde 45.9’da kalacak. Yüzde 4.4 ise bir başkasına oy verecek.

McCain’in bu yükselişinde, riske girerek Alaska’nın tartışılan kadın valisi Sarah Palin’i başkan yardımcısı olarak seçmesinin etkili olduğu sanılıyor. Palin etkisi o kadar büyük ki, Cumhuriyetçi ekibi artık "McCain-Palin" şeklinde değil, "Palin-McCain" şeklinde yazmayı tercih edenler bile var.

Bu arada Barack Obama’yı desteklediğini açıklayan Amerikalı ünlü sunucu Oprah Winfrey’in program ekibinin, Sarah Palin’i konuk etmek konusunda ikiye bölündüğü iddia edildi. Winfrey, Drudge Report’un iddiasını yalanlayarak "Palin’i ancak seçimlerden sonra konuk edebilirim" dedi. Bu sefer Cumhuriyetçiler, Amerikan medyasının tarafsızlığı konusunda tartışma başlattılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!