‘Batı verebildiği desteği vermeli’

Güncelleme Tarihi:

‘Batı verebildiği desteği vermeli’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2017 00:23

İstanbul'daki Reina gecekulübüne düzenlenen saldırı uluslararası basında geniş yer alıyor. Dünkü yorumlar özetle şöyle:

Haberin Devamı

New York Times gazetesi (ABD): “İstanbul’daki gecekulübü katliamı, Türkiye’nin derinleşen fay hatlarını ortaya çıkarıyor” başlıklı yazıda İstanbul’un Batılı ve şehirli yüzünün hedef alındığına işaret edildi. Saldırının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a darbe girişimi sonrasında muhaliflere yönelik başlayan baskıyı arttırması için elini güçlendirerek demokrasiye daha da zarar verebileceği öne sürülürken Türk ekonomisinin de bir darbe daha yiyebileceği iddia edildi.

Spiegelonline (Almanya): Berlin büro şefi Rene Fister imzasıyla çıkan yazıda “Hali hazırda hiçbir ülke Türkiye kadar teröre hedef olmuyor, bu da Avrupa’yı sorularla karşı karşıya bırakıyor. Türkiye’nin diktatörlüğe dönüşmesini eleştirmek doğru. Ama ülkeyi kendi başına bırakmak hata olur. Çünkü Türkiye’nin kaosa gömülmesi kimsenin işine gelmez. Ya da Ankara’nın Batı’dan yüz dönüp Moskova’da yeni bir müttefik bulması” ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

TERÖRE EN İYİ YANIT TÜRKİYE’DE TATİL

Independent (İngiltere): Simon Calder, ‘Türkiye’nin turizm endüstrisi bu son vahşetin üzerinden gelebilir mi’ başlıklı yazısında geçen yıl Türkiye’ye yaptığı tatil planını, terör saldırıları ardından rezervasyon yaptığı tesisin kapanması nedeniyle Yunanistan’a kaydırmak zorunda kaldığını belirtti. Seyahat yazarı Calder, “Türkiye’ye gitmek için sabırsızlanıyorum. Çünkü rastgele hedef seçen şiddete verilebilecek en güzel cevap, ne kadar etkisiz olduğunu göstermek için davranış ve seçimlerinizden vazgeçmemektir. Türkiye’de tatil yapma az riskli; trafik kazaları, silahlı adamlar ya da terör saldırılarından daha fazla tehlike arz ediyor” dedi.

The Times (İngiltere): Gazetenin başyazılarından biri İstanbul saldırısına ayrıldı. ‘İstanbul’da katliam’ başlığını taşıyan yazıda, “Türkiye kritik bir dönemeçte. Batı verebildiği tüm desteği vermeli” denildi. Son saldırının DEAŞ’ın tüm izlerini taşıdığı belirtilen yazıda, “Batılı yaşam tarzını yaşayan sivillerin hedef alınması örgütün kabul edilemez bir özelliği... Mutluluğu tercih edenlerin böylesine vahşice öldürülmesinin yarattığı tezat, tepkiyi artırıyor. Batı’daki tepki büyüdükçe de daha fazla yaşadığı topluma yabancılaşmış Müslüman’ı DEAŞ’a itiyor” ifadesi kullanıldı.
savaş tecrübesi olan biri mi?

Haberin Devamı

Financial Times (İngiltere): “Saldırının niteliği, saldırganın savaş tecrübesi olan bir cihatçı olduğu fikrini akıllara getiriyor. DEAŞ’ın Türkiye’de önceki saldırıları, intihar eylemleri gibi görece daha ilkel yöntemlerle gerçekleşmişti. Son saldırıysa Paris’teki Bataclan konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıya benziyordu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!