Batı korosu: Seçim hileli

Güncelleme Tarihi:

Batı korosu: Seçim hileli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2007 00:00

Rusya’da önceki gün yapılan genel seçimi Devlet Başkanı Putin’in Birlik Rusya Partisi’nin yüzde 64.1 ile kazanması üzerine AGİT’ten NATO’ya, ABD’den AB’ye bütün Batılı ülke ve kurumlar ayağa kalktı.

Haberin Devamı

Seçimlerin Avrupa standartlarında yapılmadığı ileri sürülüyor. Almanya ve İngiltere sonuçların gözden geçirilmesini istedi, Bush’un Putin’e tebrik telefonu açmayacağı açıklandı. Sarkozy ise Putin’i arayıp kutladı.

ÖNÜMÜZDEKİ 2 Mart 2008’de yapılacak kritik Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerine prova niteliği taşıyan pazar günkü parlamento seçimi önceden tahmin edildiği gibi iktidardaki üst düzey bürokratların oluşturduğu Birlik Rusya Partisi lehinde sonuçlandı. Önceden belli seçim sonuçları ülke içinde muhalefetin sert tepkisine yol açarken, Avrupalı gözlemcilerin de Moskova’ya eksi puan vermelerine neden oldu. ABD Başkanı George W.Bush’un seçimdeki şaibe nedeniyle Putin’e tebrik telefonu açmayacağı açıklandı.

Kremlin’e göre Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise telefon açıp sıcak bir şekilde kutladı. Almanya "Hiç kuşku yok ki seçimler özgür ve adil değildi" derken, İngiltere de seçim sonuçlarının gözden geçirilmesini istedi.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de Rus seçimlerinin sonuçlarından endişe duyduğunu söyledi.

ANAYASA DEĞİŞEBİLİR

İktidar partisi listesinin başında yer alan Devlet Başkanı Vladimir Putin sayesinde oyların üçte birini alan BRP, böylece 450 sandalyeli yeni meclis Duma’da anayasal değişiklik yapabilecek 300 koltuğu garantilemiş oldu.

Seçimlerde açık farkla ikinci gelen Rusya Komünist Partisi ise çok sayıda yolsuzluğu gerekçe göstererek yeni parlamentoya katılmayarak sonuçların iptali ve yeni seçim başvurusu yapacaklarını açıkladı.

Seçim sonuçlarına ilk olumsuz tepki Avrupa’dan geldi. Seçimleri izlemek için Rusya’da bulunan kısıtlı sayıdaki Avrupalı parlamenter ile AGİT heyeti adına açıklama yapan heyetin Başkanı York Lennmarker, "Rusya parlamento seçimleri Avrupa standartlarına uygun yapılmadığı gibi adil de geçmedi. Yürütmenin başı sayılan Rusya lideri Putin’in bir partiden yana açık tavır koymasını kastediyoruz. Birlik Rusya partisine verilen açık destek tüm siyasi güçlerin adil temsil ilkesini kökten etkilemiş oldu. Seçimi bu yüzden adil sayamıyoruz" dedi.

Sandıkların bulunduğu bölgelerde çok sayıda üniformalı polisin bulunmasının da iktidar partisi tarafından halka yönelik baskı unsuru olarak kullanıldığı vurgulandı. Rusya Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov, eleştirileri kabul etmediğini açıklayarak "Avrupa’dan gelen gözlemciler doğrudan işi olan gözlem değil, siyasi siparişler üzerine çalışıyor" dedi.

Komünistler yüzde 11.6’da kaldı

16 Yıllık yeni Rusya tarihinin en sıkıcı seçimi sayılan pazar günkü oylamada % 63 gibi yüksek katılım oranı tespit edildi. İktidar partisi BRP % 64.1, Rusya Komünist Partisi %11.6, Jirinovski’nin Liberal Demokrat LDPR partisi %8.2, Adaletli Rusya Partisi % 7.8 oy alarak % 7 barajı aşmak suretiyle yeni parlamentoya girme hakkı kazanmış oldu.

Haberin Devamı

Çeçenlerin yüzde 99’u Putin dedi

RUSYA genelinde Putin’e en yüksek oy bir zamanlar başını çok ağrıtan Çeçenistan’dan geldi. Resmi rakamlara göre katılım oranının yüzde 99,2 olduğu Çeçenistan’da oy kullananların yüzde 99,3’ünün oyu Putin’e gitti. Çeçenleri şaşırtan sonucun doğal olduğunu savunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bunu Kafkas halkının "iktidara saygı geleneğine" bağladı ve "Bu durum, halkın Putin’e, partisine ve yerel yetkililere saygısını yansıtıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!