WSJ: Tahran İsrail’e karşı üç örgüt ile temasta

Güncelleme Tarihi:

WSJ: Tahran İsrail’e karşı üç örgüt ile temasta
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2023 07:00

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), İran’ın İsrail’e saldırmak için Lübnan’da üslü Şii Hizbullah ile Filistinli Hamas ve İslami Cihad örgütleri ile temasta olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

AMERİKAN WSJ’ye konuşan ve adı açıklanmayan kaynaklar, İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı dış operasyonlardan sorumlu Kudüs Gücü’nün komutanı İsmail Kaani’nin geçen hafta gizlice Lübnan’a giderek Hamas, Hizbullah ve İslami Cihad liderleriyle görüştüğünü söyledi. Buna göre görüşme, Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki İran Büyükelçiliği’nde gerçekleştirildi.

ROKET SALDIRILARI

Haberde, taraflar arasındaki görüşmenin, Lübnan’ın güneyinden İsrail’e düzenlenen füze saldırılarıyla aynı döneme denk geldiğine de dikkat çekildi. WSJ’ye konuşan kaynaklar, Kaani’nin Hamas’ın lideri İsmail Haniye ve yardımcısı Salih Aruri’nin yanı sıra Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’la görüşüp, bu saldırıyla ilgili planlara son halini verdiğini öne sürdü. Geçen hafta İsrail’e Gazze ve Suriye’den de roket saldırıları düzenlenmişti. Tel Aviv yönetimi ise misilleme saldırıları yapmış ve hava savunma sistemlerinin güçlendirileceğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

WSJ: Tahran İsrail’e karşı üç örgüt ile temasta


ÇİN VE RUSYA

Öte yandan Tahran yönetimi, Hamas ya da Hizbullah saldırıların sorumluluğunu üstlenmemişti. WSJ, “Kaani’nin Hizbullah, Hamas ve diğerlerini bir araya getirerek yaptığı son çalışmalar, İsrail için büyüyen bir tehdide işaret ediyor. Ayrıca Çin ve Rusya gibi diğer güçlerin Ortadoğu’da daha büyük roller kazanmaya çalıştığı bir dönemde ABD için de sorun yaratıyor” yorumunu yaptı. Gazete, Kaani’nin Ortadoğu’daki militanları kendi yanına çekerek, İsrail’e karşı tehdit oluşturduğunu da savundu.

 

‘KAANİ’NİN ETKİSİ ARTIYOR’

WSJ, Tahran’ın asıl amacının bölgedeki diğer ülkelerin İsrail ile diplomatik bağlar kurmasını engellemek olduğunu savundu. Gazete ayrıca bu son gelişmenin aynı zamanda, 2020’de Bağdat’ta bir ABD hava saldırısında öldürülen Kudüs Gücü lideri Kasım Süleymani’nin yerini alan General Kaani’nin artan etkisini de yansıttığı yorumunu yaptı. Çin’in arabuluculuğuyla Suudi Arabistan ve İran arasındaki diplomatik ilişkilerin 7 yıl sonra tekrar başlamasının, Riyad yönetimiyle arasını düzeltmek isteyen İsrail lideri Binyamin Netanyahu’nun dış politika stratejisine büyük darbe indirdiğine de dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!