Başkan adayı Obama ile dilenci 'Change' peşinde

Güncelleme Tarihi:

Başkan adayı Obama ile dilenci Change peşinde
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 30, 2008 15:51

Otobüs durağının yanındaki genç dilenci gelip geçenlerin dikkatini çekiyor. Gencin üstü başı düzgün, dilenciye benzemiyor. Sırtını uzunlamasına cam duvara dayamış, bacakları arasına sıkıştırdığı karton levhada bir de mesajı var. Yanına çömelenler dilenciyle bir kaç laf edip teneke kutusuna para atarak ayrılıyor. Mesaja ben de göz atıyorum: ''Obama gibi benim de 'Change'e ihtiyacım var. Onu destekliyorsanız beni de destekleyin.''

Haberin Devamı

'Change' Demokratik Parti'den başkanlık adayı Barack Obama'nın seçim kampanyası sloganı, ''Değişiklik, değişim'' anlamına geliyor. Gittiği yerlerde taraftarları bu sözcük yazılı pankartlarla popüler politikacıyı karşılıyor. 'Change'in diğer bir anlamı da 'bozuk para.' Obama oy, dilenmeye siyasi renk katan genç dilenci ise bozukluk peşinde. Kutuya bakıyorum, hayli insan para atmış.

Amerika'da son 10 gündür ev sohbetlerinden şirket toplantılarına temel konu ''Para.'' Daha da açarsak Wall Street'te batan şirketler,  borsa krizi, ekonomik durgunluk. Tüm bunların üstüne de Amerikan Hazine Bakanlığı'nın ekonomik çöküntüye mani olmak için iflas eşiğindeki banka ve şirketlere yardım amacıyla aktarılacak 700 milyar doların kime, nasıl, hangi şartlarla verileceğinin tesbiti geliyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta Beyaz Saray ve Amerikan Kongresi'nde gecenin ileri saatlerine kadar süren toplantılarda yerküredeki tüm ülkeleri etkileyecek olan Wall Street kriziyle ilgili pazarlıklar sürdü. Aynı şekilde BM Genel Kurulu'nun 63'üncü dönem toplantılarında konuşan 150 kadar devlet ve hükümet başkanları dünyanın tüm sorunlarının kökeninde ekonomik dengesizliğin yattığına işaret ettiler. BM'ye paralel gene New York'ta üç gün süren ''Clinton Küresel Girişimi'' panel toplantıları yapıldı. Temel konu gene para idi.

ABD eski başkanı Bill Clinton'ın 2005 yılında kurduğu global girişim üç yıl içinde yardımseverlerin bağışlarıyla 38 milyar dolar varlığa erişti. Dünyada 100 milyon insana gıda, ilaç gibi temel ihtiyaçların sağlanmasına önayak oluyor. Siyasi liderlerden multümilyarder, müzik, sinema ve eğlence aleminin tanınmış kişilerinin kişi başına 15 bin dolar ödeyerek katıldığı toplantıların gözdesi Bono idi.

İrlanda'lı Bono ( esas adıyla Paul David Hewson)  22 Grammy Ödülü kazanan U-2 pop grubunun solisti. Papa Benedict'ten Bill Gates'e çeşitli alanda dünya şöhretlerinin yakın dostu. Rock yıldızı podyuma davet edildiğinde Başkan Bush'un ekonomik krizden çıkma planına değiniyor: '' Bence olağanüstü bir durum bu. Wall Street'i kurtarmak için 700 milyar dolar bulunabiliyor ama 'Group of Eight Nations'  ( Dünyada en zengin sekiz ülke) hergün önlenebilir hastalık ve açlıktan ölen 25 bin çocuğu kurtarmak için gerekli 25 milyar doları bulamıyor. Bush yönetimindeki insanlar umarım ne yaptıklarını biliyor. İflas ciddi bir olay. Ama bu ahlak iflası.''

Haberin Devamı

Bono bu kez çok kibar eleştirdi zengin ülkeleri. 2002 yılında Dünya Ekonomik Forum ( Davos)unun açılış günü hala belleğimde. 11 Eylül terör saldırıları nedeniyle forum toplantılarının  İsviçre'de Davos kasabası yerine New York'ta yapılması kararlaştırıldı. Ünlü şarkıcı daha sonra konser vereceği sahneye çıkarak ne söyleyeceğini bekleyen  dünya liderleri, dev şirketlerin başkanlarına '' Analarını ..... çocuklar .'' diye küfür ederek konuşmaya başladı. 1000'e yakın katılımda Microsoft, IBM, Nestle, Pfizer, Bell, Boeing gibi şirketlerin patronları Bono'nun hitabından şok oldular. U-2'in assolisti zenginlerin yoksulların sırtından servet sahip olduklarını, zengin ülkeleri sömürgecilik ve ırkçılıkla suçladıktan sonra '' Afrika ve Uzak Doğu'nun fakir ülkelerinin borçlarını silin.''dedi.

Haberin Devamı

On dakika önce zenginlerin analarının hatrını soran Bono ekonomik forumda en fazla alkış toplayan konuÅŸmacı oldu.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!