Başika’da Türk topçusu da devrede

Güncelleme Tarihi:

Başika’da Türk  topçusu da  devrede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2016 21:18

Musul operasyonunun yedinci gününde Peşmerge’nin Musul’un kuzeydoğusunda DEAŞ’ın elindeki Başika kasabasına yönelik harekâtına bölgede konuşlanmış Türk topçu birliği de destek verdi. Türk askeri böylece ilk kez aktif olarak harekâta katılmış oldu. Reuters’a göre Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başika merkezinin alındığını duyururken, A.A. kuşatma ve çatışmaların sürdüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (IBKY) silahlı gücü Peşmerge birlikleri dün sabaha karşı 06.45’te Musul’un 12 kilometre kuzeydoğusunda yer alan ve DEAŞ’ın eline bulunan Başika kasabasına harekât başlatırken, bölgede konuşlanmış Türk topçu birliği de harekâta ateş desteği sağladı. Böylece Türk askeri Musul operasyonuna dün ilk kez aktif olarak katılmış oldu.

PEŞMERGE TALEP ETTİ: Hürriyet’in askeri kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre, Peşmerge güçleri önceki gün Başika Üssü’ndeki Türk askeri birliği ile irtibata geçerek, Başika’da DEAŞ’a yönelik operasyonun başlayacağını bildirdi ve Türk askerinden topçu ateşiyle destek vermesini istedi. Ankara’dan gelen “Destek verilsin” talimatı üzerine, Türk topçu birliği dün Peşmerge’nin operasyonuna Fırtına obüsleri, çok namlulu roketatarlar ve diğer unsurlarla atış desteği verdi. Bir askeri kaynak Hürriyet’e, “Başika’daki topçu birliklerimiz zaman zaman DEAŞ hedeflerine ateş açıyorlar. Bu atışlar Peşmerge’den gelen atış isteği doğrultusunda yapılıyor. Birliğimize yönelik şu an itibariyle (dün saat 16.00 sıraları) herhangi bir saldırı yok. Hem Başika’da, hem de Suriye’de herhangi bir zayiatımız söz konusu değil” dedi.

Haberin Devamı

REUTERS: BAŞİKA ALINDI: İngiliz Reuters ajansı Başika kasabasının dün öğleden sonra Peşmerge güçlerinin eline geçtiğini açıkladı. Reuters’a konuşan Amerikalı bir yetkili, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani’nin Erbil’de bir araya geldiği ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’a Başika’nın alındığını söylediğini belirtti. Ancak Anadolu Ajansı (AA) ilçenin kuşatıldığını, çatışmaların sürdüğünü duyurdu.

Irak ordusu, Musul’un güneyine düzenlenen hava saldırısında DEAŞ’ın lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin önde gelen yardımcılarından Ebu Usame ile bir çok korumasının öldürüldüğünü duyurdu. Irak Hava Kuvvetleri’nden yapılan yazılı açıklamada, Bağdadi’nin önde gelen yardımcılarından Ebu Usame’nin bulunduğu yönünde alınan istihbarat doğrultusunda Musul yakınlarındaki Telleskuf beldesine hava saldırısı düzenlendiği belirtildi.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: Başika bölgesinde eski Musul Valisi Esil Nuceyfi’nin komutasındaki Ninova Muhafızları gücüne eğitim verildiği Türk üssü de bulunuyor. Musul’un 12 km kuzeydoğusundaki Başika kasabası DEAŞ denetimindeydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!