Balkanlar'a Demirel damgası

Güncelleme Tarihi:

Balkanlara Demirel damgası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kosova krizi çerçevesinde Batı ve ABD'nin bölgeye bakanlar seviyesinde yaptığı ziyaretler serisinde, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ipleri ele aldı. Demirel, Türkiye'nin bölgedeki rolü paralelinde bu pazar günü, Makedonya ve Arnavutluk'a günübirlik bir ziyaret gerçekleştirecek.

Türkiye'nin bakanlar seviyesinde şimdiye dek bölgede hiçbir ziyaret gerçekleştirmemesi, Ankara kulislerinde eleştiri konusu olmuş ve bu rahatsızlığın Çankaya Köşkü'nde de dile getirildiği ifade edilmişti.

Türkiye'nin onbinlerce mülteciye yardımı konusunda da ön ayak olduğu bilinen Demirel, kendisine özel temsilci olarak atadığı Belgrad Büyükelçisi Ahmet Acet aracılığı ile dün Makedon ve Arnavut meslektaşlarına birer mesaj gönderdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı da, dün düzenlediği basın toplantısında, İsmail Cem' in de bugün AB ve bölge ülkeleri dışişleri bakanları ile Lüksemburg'da bir araya geleceğini bildirdi.

HAVA SAHALARI AÇIK

Atacanlı, Türk uçaklarının, Kosovalı mültecilere yardım uçuşlarını yapmaya devam ettiğini belirterek, uçakların bu amaçla hem Bulgaristan hem de Yunanistan hava sahalarını kullandıklarını ifade etti. Kosovalı mülteciler için kurulması planlanan çadırkentler için şimdiye kadar Arnavutluk'a 5, Makedonya'ya ise 4 uçak malzeme gönderildiğini bildiren Atacanlı, ‘‘Uluslararası toplumun bu konuda tatminkar bir çözüm getirdiği söylenemez’’ diye konuştu.

NATO Konseyi'nin Arnavutluk'a özel birlikler gönderme kararı hakkında da, Türkiye'ye yapılan resmi bir çağrı bulunmadığını ifade eden Atacanlı, söz konusu gücün, Kosova'dan ayrılmak zorunda kalan mültecilere yardımların koordinasyonundan sorumlu olacağını kaydetti.

Birliğin amacının muharip nitelikli olmadığını vurgulayan Sözcü, meşru müdafaanın uluslararası hukukta yeri olduğunu hatırlatarak ‘‘Eğer bir saldırı olursa bu birliklerin kendini koruyacak şekilde teçhiz edileceğini varsaymak gerekir’’ diye konuştu.

Atacanlı, boğazlardan geçmesi planlanan Rus savaş gemilerinin, 3'ünün 12 ve diğer üçünün ise 13 Nisan'da boğazlarda olacağının Moskova tarafından kendilerine iletildiğini kaydetti. Bir başka Rus gemisinin ise 15 veya 16 Nisan'da Boğazlarda olması bekleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!