Balkan Gücü'ne Türk komutan

Güncelleme Tarihi:

Balkan Gücüne Türk komutan
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

6 Balkan ülkesiyle İtalya, Balkanlar'da barış ve istikrarın korunması amacıyla 4000 kişilik bir barış gücü oluşturulması için sonunda anlaştılar. Türkiye'yle Yunanistan arasında aylardır süren çekişme ‘Gücün merkezi ve komutanının belirlenmesinin rotasyon sistemine bağlanmasıyla’ aşıldı. Balkan Gücü'nün ilk merkezi Bulgaristan'ın Plovdiv bölgesi, ilk komutanı da Türk olacak.

Dün Atina'da imzalanan protokolle, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Romanya ve Makedonya barış gücüne asker vermeyi kabul ettiler. Nato, BM ve Batı Avrupa Birliği'nin şemsiyesi altında görev yapacak olan Balkan Barış gücünün merkezi konusunda Atina'yla Ankara arasında aylardır devam eden çekişme de orta formül bulunmasıyla aşıldı.

Ankara ve Atina barış gücünün ilk merkezinin Bulgaristan'ın Plovdiv bölgesinde olmasını kabul ettiler. Barış gücü daha sonra dönüşümlü olarak diğer Balkan ülkelerinde de görev yapacak. Yunanistan barış gücünün ilk komutanının Türk olmasını kabul ederken, siyasi ve askeri komite başkanlığını üstlendi. Gücün komutanları da rotasyonla değişecek.

Hükümet değişikliği nedeniyle yeni Türk Savunma Bakanı imza törenine katılamadı. Türkiye'yi Atina Büyükelçisi Ali Tuygan başkanlığında Savunma ve Dışişleri bakanlıklarıyla Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet temsil etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!