Balinanın gazabı

Güncelleme Tarihi:

Balinanın gazabı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2007 00:00

Pasifik’in güney sularında Greenpeace örgütüne karşı balina avı savaşı veren Japon balıkçı gemisi Nisshin Maru yangın nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Filonun amiral gemisi av dışında kalınca sezonun devamı tehlikeye girdi. Çevreciler bu işe sevindi, ancak gemiden yakıt sızıntısı olur da penguenler etkilenirse diye korkuyorlar.

JAPON balina avcıları filosunun amiral gemisinde çıkan yangın, bu yılki avı suya düşürebilir. Antarktika’daki filonun en önemli gemisi Nisshin Maru, yangın sonucunda kullanılamaz hale geldi. Avlanan balinaların işlenebileceği tek gemi olan Nisshin Maru’nun yerine geçecek başka gemi de olmadığı için balina avı iptal olacak. Olay, günlerdir balinacıları taciz eden çevreciler için bir anlamda zafer anlamına geliyor ancak şimdi de yanan gemiden petrol sızıntısı kaygı uyandırıyor. Balinacı Japonlarla neredeyse deniz savaşları yaşayan Greenpeace, yanan gemi için yardım bile önerdi. Daha önce kendileri bir Greenpeace teknesine yardımcı olan Japonlar bu teklifi reddetti.

Balinaların işlendiği ikinci güvertede çıkan ve mürettebattan bir kişinin ölümüne yol açan yangından sonra Nisshin Maru gemisi, Antarktika’nın buzlu sularının ortasında çaresiz kaldı. Çevreciler, 10 yıl içinde ikinci kez yangın yaşayan 8 tonluk geminin balina avından çekileceğini umuyorlar. Bu gemi olmadan balina avlamak mümkün olmayacağı için de yüzlerce balinanın kurtulduğuna seviniyorlar. Ancak bir yandan da 330 bin ton petrolun denize yayılarak, geminin sürüklendiği penguen bölgesine zarar vereceğinden korkuyorlar.

Japonya hükümetine bağlı deniz araştırmaları enstitüsünden Hiroshi Hatanaka ise, bu iddiaları yalanlayarak, "Bu kazanın çevre felaketine yol açacağı korkuları yersiz. Yangının çıktığı bölge yakıt depoları yakınında değil" diye konuştu. 148 mürettebatın çoğunun terk ettiği gemideki arızayı onarmaya çalıştıklarını bildiren Japonlar, "Tamir edip ava devam etmesi için çalışıyoruz. Onaramazsak, yakınımızdaki Japon tankerinden yardım alabiliriz" dediler.

Greenpeace yardımını reddettiler

YENİ Zelanda hükümeti, kaza bölgesine en yakın Greenpeace protesto gemisi Esperanza’yı yardıma göndermeyi teklif etti. Eski bir romorkör olan Esparanza’nın, elektronik ve motor aksamı yangında arızalandığı için sürüklenen gemiyi çevreye zarar vereceği bölgeden uzağa çekmesi öngörülüyordu. Japon yetkililer ise bu teklifi reddetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!