Bakü-Paris hattında ipler gerildi... Fransa’ya yaptırım çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Bakü-Paris hattında ipler gerildi... Fransa’ya yaptırım çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2024 07:00

Azerbaycan ile Fransa arasındaki ilişkiler son dönemde gittikçe kötüleşiyor. Son olarak Fransa Senatosu’nun Azerbaycan’a karşı aldığı yaptırım kararına karşılık Azerbaycan’da Fransız şirketlerinin ülkeden çıkarılması çağrısında bulunuldu.

Haberin Devamı

Azerbaycan Milli Meclisi Uluslararası İlişkiler ve Parlamentolararası İlişkiler Komisyonu, Azerbaycan’ın Fransa ile arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin durdurulması ve petrol şirketi Total de dahil olmak üzere Fransız şirketlerinin ülkeden çıkarılması çağrısında bulundu. Söz konusu çağrı, önceki gün Fransa Senatosu’nun Azerbaycan’a yönelik aldığı yaptırım kararına karşılık olarak yapıldı. Komisyon tarafından yayınlanan bildiride, “Komisyon Fransa’ya yaptırım uygulanmasının önemli olduğuna inanmaktadır. Total dahil olmak üzere tüm Fransız şirketleri Azerbaycan’dan çekilmeli ve Fransız şirketlerinin Azerbaycan tarafından yürütülen hiçbir projeye katılmasına izin verilmemelidir” denildi. Öte yandan enerji devi Total 1996 yılından bu yana Azerbaycan’da faaliyet gösteriyor. Şirketin yöneticileri geçtiğimiz yıl eylül ayında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Abşeron gaz sahasının açılışına katılmıştı.

Haberin Devamı

Bakü-Paris hattında ipler gerildi... Fransa’ya yaptırım çağrısı

Azerbaycan lideri İlham Aliyev, geçtiğimiz haftalarda Fransa’nın Ermenistan’ı Azerbaycan’a karşı yeni bir savaş için hazırladığını iddia etmişti.

‘TARAFLI VE ASILSIZ KARAR’

Fransa’ya bağlı Kaledonya, Maohi Nui ve Korsika’nın bağımsızlığının tanınması için hükümete çağrıda bulunulan bildiride, Fransa Senatosu’nun ülkedeki Ermeni lobisinin etkisi altındaki Fransız siyasetçilerin kışkırtmasıyla “taraflı ve asılsız” bir kararı kabul ettiği vurgulandı. Fransız yetkililerin ülkedeki mal varlıklarının tespit edilmesi halinde dondurulması gerektiği de belirtildi. Fransa Senatosu, Azerbaycan’a “Ermenistan’a ve Dağlık Karabağ’a yönelik saldırılar” nedeniyle yaptırım uygulanmasını içeren önergeyi önceki gün 295 oyla kabul etmişti. Fransa, Avrupa Birliği’nin en büyük Ermeni diasporasına ev sahipliği yapıyor.

LAVROV: ZENGEZUR KORİDORU ERİVAN’A DA YARAR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan’ı Türkiye sınırındaki Nahçıvan’a bağlaması öngörülen Zengezur Koridoru’nun Erivan’a da yarayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bakü-Paris hattında ipler gerildi... Fransa’ya yaptırım çağrısı

Sergey Lavrov

Lavrov, “Tüm güzergâhların açılması halinde Ermenistan ve Azerbaycan’ın kendi topraklarında bu güzergâhlar üzerindeki egemenliğini ve yargı yetkisini koruyacağı konusunda mutabık kalındı” dedi. Zengezur’un Erivan için de yararlı olacağını belirten Lavrov, meselenin halen kağıt üstünde olmasının üzücü olduğunu ifade etti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!