Bakan Fidan'dan Ürdün'de kritik temaslar! 'Güvenliği tehdit altında olan İsrail değil, Filistin ve bölge ülkeleridir'

Güncelleme Tarihi:

Bakan Fidandan Ürdünde kritik temaslar Güvenliği tehdit altında olan İsrail değil, Filistin ve bölge ülkeleridir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2024 13:01

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Amman'da Ürdün Kralı Abdullah ve Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan basın mensuplarına açıklamada bulundu. Fidan açıklamasında 'İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını güvenlik gerekçesiyle meşrulaştırmaya çalışması kabul edilemez. Güvenliği tehdit altında olan İsrail değil, Filistin ve bölge ülkeleridir' ifadesine yer verdi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ürdün'ün başkenti Amman'a geldi.

Bakan Fidan ziyaret kapsamında Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Türkiye-Ürdün ilişkilerinin yanı sıra Gazze Şeridi'ne saldırıların durdurulması amacıyla yürütülen çabalar, sivillerin korunması ve bölgeye kesintisiz bir şekilde yardım sağlanması ihtiyacı ele alındı.

Fidan, Safadi ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, "İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını güvenlik gerekçesiyle meşrulaştırmaya çalışması kabul edilemez. Güvenliği tehdit altında olan İsrail değil, Filistin ve bölge ülkeleridir" dedi.

"Türkiye nihai barış hedefi güden tüm girişimlere destek olmaya devam edecektir" diyen Fidan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;

Haberin Devamı

"İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını güvenlik gerekçesiyle meşrulaştırmaya çalışması kabul edilemez. Güvenliği tehdit altında."

Fidan, "Türkiye olarak Pakistan ile İran arasındaki gerilimin düşmesi için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Safadi, ise "(Gazze Şeridi'ndeki) Tehcirin durdurulması çok önemli. Gazze'yi Filistin toprağı olarak görüyoruz. Gazze tektir, birliği çok önemlidir. İki devletli çözüm olmalıdır. Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İsrailli yetkililer kışkırtıcı söylemlerini devam ettiriyor" dedi.

Bakan Fidandan Ürdünde kritik temaslar Güvenliği tehdit altında olan İsrail değil, Filistin ve bölge ülkeleridir

ÜRDÜN KRALI İLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Fidan, El Hüseyniye Sarayı'nda Ürdün Kralı II. Abdullah tarafından kabul edildi. Görüşmede, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların durdurulması ve bölgedeki insani durumun ağırlaşmasını önlemek için yürütülen çabalar ele alındı. Kral II. Abdullah, Türkiye'nin savaşı sona erdirme yönündeki kararlı tutumu ve çabalarını takdir ettiğini belirtti.

Gazze'de derhal ateşkes sağlanması, sivillerin korunması, kesintisiz bir şekilde insani ve tıbbi yardımın sağlanması gerektiğini belirten Kral II. Abdullah, fanatik Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddeti ve Kudüs'teki kutsal mekanlara yönelik ihlaller de dahil olmak üzere Batı Şeria'daki gerilime değindi, durumun kontrolden çıkıp potansiyel olarak bölgesel huzursuzluğa yol açmadan önce ele alınması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Kral II. Abdullah ayrıca, Ürdün'ün Filistinlilerin Gazze ve Batı Şeria'dan zorla çıkarılmasına karşı olduğunu ve Gazzelilerin evlerine dönmelerini sağlamak için baskı uygulamaya devam edilmesi gerektiğini dile getirdi. Ürdün'ün Gazze ile Batı Şeria'yı ayırma girişimlerine karşı olduğunu vurgulayan Kral II. Abdullah, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında bağımsız, egemen bir Filistin devletinin kurulmasını garanti eden iki devletli bir çözüme yol açacak gerçek bir siyasi ufka doğru ilerlemek için atılacak adımlara dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!