Bahreyn'de halk sandık başına gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Bahreynde halk sandık başına gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2006 09:31

Bahreyn'de halk, demokrasi yolunda ilerlemek için, meclisin 40 sandalyeli alt kanadına seçilecek 39 ismi belirlemek üzere bu sabah sandık başına gidiyor.

Kayıtlı seçmen sayısının 295 bin 686 olduğu ülke genelinde 49 seçim merkezinde yapılacak milletvekili genel seçimleri için oy verme işlemi, sabah 08.00'de (TSİ 07.00) başladı.

Seçimlere, onsekizi kadın toplam 221 aday katılıyor. Bahreyn'de ilk kez Latife El Gaud adlı kadın milletvekili, seçim bölgesinde sadece kendisinin başvurması nedeniyle meclisin alt kanadına girmeyi bir süre önce garantilemişti.

Kraliyet ailesinden bir adayın bulunduğu (Şeyh Salman Bin Saker El Halife) milletvekili seçimlerini bu kez boykot eden siyasi bir kurum bulunmuyor.

Seçimlere katılan önde gelen siyasi dernekler arasında, 2002'deki seçimleri boykot eden dört dernek de yer alıyor. Şiilerin kurduğu, Bahreyn'in en büyük derneği El Vefak Ulusal İslami Derneği, İslami Hareket Derneği, Ulusal Demokratik Hareket Derneği ve Saddam Hüseyin yanlısı Baaslıların kurduğu Demokratik Ulusal Miting Derneği seçimlere katılıyor.

Seçimlerde ayrıca, ülkenin önde gelen Sünni derneklerinden El Asale ile seçimler için güçlerini birleştiren İslami Minber Derneği, Müslüman Kardeşler ve Ulusal Birlik Bloku da yarışıyor.

Seçimlerin öne çıkan adayları arasında ise bağımsız adaylar Halife El Dahrani ve Dr. Aziz Abul ile El Vefak lideri Şeyh Ali Salman, El Asale'den Adil El Muavda ve Ulusal Demokratik Hareket Derneğinden İbrahim Şerif, Abdurrahman El Nuaymi, ve Dr. Münire Fahro bulunuyor.

SEÇİM KAMPANYALARINDAN NOTLAR

Bahreyn'de adayların seçim kampanyaları çerçevesinde bir aylık harcamaları 21,5 milyon ABD dolarını buldu.
Adayların seçim kampanyalarında dile getirdikleri konu başlıkları arasında ülkedeki yüksek yoksulluk oranı, az gelirliler için hükümetin daha fazla para yardımı yapması, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, işsizlikle mücadele, idari ve finansal bozulma ile altyapı çalışmaları ön sıralarda yer alırken, dış politika kampanyalar sırasında hiç gündeme getirilmedi.

Seçim gözlemcileri, kampanya döneminde, poster ve afiş boyutlarındaki aşırılıktan adaylara sözlü saldırıya, dedikodu yaymaktan kadın adaylara yönelik kötü davranışlara, kampanya kurallarına uymamaktan gerçek dışı sözlerin verilmesine kadar toplam 79 ihlal tespit etti.

Bu arada, El Kaide ile bağlantısı olduğu iddiaları nedeniyle 2003 ve 2004'te Bahreyn'de gözaltına alınan Muhiddin Han da meclise girebilmek için diğer adaylarla birlikte yarışıyor.

BELEDİYE SEÇİMLERİ

Bu arada Bahreyn'de milletvekili genel seçimleriyle birlikte belediye seçimleri de yapılıyor. Beşi kadın 171 aday, beş belediye konseyindeki 40 sandalye için yarışıyor.

Seçimler, halka siyasette daha çok söz hakkı verilmesini hedeflerken, bu yılki katılımın 2002'deki yüzde 53'lük oranın üzerine çıkması bekleniyor.

Her iki seçimde de adayların kazanabilmeleri için oyların en az yüzde 50'sini alması gerekiyor. Seçimlerde yeterli sonuç alınamadığı takdirde iki seçim için de 2 aralıkta ikinci turların düzenlenmesi öngörülüyor.
Bahreyn'de 30 yıl aradan sonra düzenlenen ilk genel seçimler 2002'de yapılmış, El Vefak Derneği dahil 4 dernek, yeni anayasadan memnun olmadıkları gerekçesiyle seçimleri protesto etmişti.

KADIN ADAYLAR

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının ilk kez tanındığı 2002 seçimlerinde hiçbir kadın aday meclisin alt kanadına girememişti. Seçimlerin ardından 6 kadın, meclisin üst kanadı Şura'ya atanmıştı.

Bu yıl ise Gaud'un meclise girmeyi garantilemesi sürece yeni bir boyut kazandırsa da Bahreyn'deki kadın adaylar kampanya döneminde pek çok zorlukla karşılaştı.

Hiçbir popüler İslami dernek kadın adayları desteklemezken, kadın adayların kampanyalarını camilerde yapamamaları ve toplumdaki kadına bakış açısı seçimler için dezavantaj olarak görülüyor.

Kadın adayların karşılaştıkları bir diğer engel ise bağımsız aday oldukları takdirde aşmak zorunda kaldıkları finansal zorluklar.

Adayların birçoğunun seçimlerden çekilmeleri yönünde tehdit mesajları alması ise kadın milletvekili adaylarının yüz yüze geldikleri tatsız olaylar arasında yer aldı.

Seçimlere katılan önde gelen adaylar arasında Dr. Münire Fahro, Fevziye Zeynel, Hoda El Mutava, Sihem El Bubşeyt, Cemile El Sammak ve Emine El Hassan bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!