Babacan: Kıbrıs’ta kırmızı çizgimiz var

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Kıbrıs’ta kırmızı çizgimiz var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2006 00:00

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, AB Komisyonu’nun ekim sonunda yayınlayacağı ilerleme raporu öncesinde "demokratik reformları" yerine getirme amacında olduklarını söyledi ancak, limanlar konusunda ise AB Komisyonu’na "yapamayacağımızı istemeyin" mesajını verdi.

Ali Babacan dün Brüksel’de, başta AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu temsilcisi Olli Rehn ve Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht olmak üzere birçok ikili görüşme yaptı. Babacan, Türkiye ile AB arasındaki "Yargı ve Temel Haklar ve Özgürlükler" başlıklı tarama toplantısına da katıldı.

Babacan ve Olli Rehn arasında 2,5 saati aşan öğle yemeği görüşmesinde AB tarafı Türkiye’ye, "demokratik reformları tamamlamazsanız, büyük sıkıntı yaşanır" mesajı verdi. AB tarafı ayrıca Türkiye’den limanlar konusunda "açılım" talep etti. Babacan, Türkiye’nin "kırmızı çizgilerini" ortaya koyduğunu söyledi ve "Bunların dışında her türlü çalışmaya, alternatife açığız. Görüşmeden kaçan taraf asla olmayacağız, çözüm isteyen taraf olacağız. Kırmızı çizgilerimizin dışında kesinlikle olmaz dediğimiz bir durum yok" dedi. Babacan, "Avrupa’ya yakışan da, çözüm için uğraşmaktır" ifadesini kullandı.

Öte yandan KKTC’de anamuhalefet partisi UBP ve iktidarın küçük ortağı DP’den dün peşpeşe gelen 4 istifa hesapları karıştırdı. İstifacı vekillerin yeni bir siyasi parti kurması ve ardından mevcut hükümetin istifa ederek ülkede yeni bir koalisyon oluşturulması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!