Azerbaycan elçiliğine kalaşnikoflu baskın

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycan elçiliğine kalaşnikoflu baskın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2023 07:00

Otomatik tüfekli bir saldırgan, İran’ın başkenti Tahran’da Azerbaycan Büyükelçiliği’ne saldırdı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev silahlı baskını ‘terör eylemi’ olarak niteledi.

Haberin Devamı

Dün sabah saatlerinde kalaşnikof otomatik silahlı bir kişi, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne girerek ateş açtı. Açılan ilk ateş sonucu büyükelçiliğin güvenlik amiri hayatını kaybederken, diğer güvenlik görevlisi saldırganla boğuşarak elinden silahı almaya çalıştı. O anlar bina içindeki kamera tarafından saniye saniye kaydedildi. Bir kişinin öldüğü olayda, iki güvenlik personeli de yaralandı.

Azerbaycan elçiliğine kalaşnikoflu baskın

KİŞİSEL MESELE Mİ

İki ülkeyi karşı karşıya getiren saldırı üzerine Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi’nin derhal görevden alındığı belirtildi. İran basınına göre Rahimi’nin yerine Elburz eyaleti Emniyet Müdürü Abbas Ali Muhammediyan getirildi. Rahimi kovulmadan hemen önce yaptığı son açıklamada, saldırganın yakalandığı bilgisini vermişti. “Saldırgan iki küçük çocukla binaya giriyor. İlk belirlemelere göre saldırı, kişisel meseleler kaynaklı” diyen Rahimi, kimliği paylaşılmayan İranlı adamın, Azerbaycanlı bir kadınla evli olduğu bilgisini de verdi. İran Dışişleri Bakanlığı da “Ön soruşturmaya göre, cinayet kişisel saiklerle işlendi” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Azerbaycan elçiliğine kalaşnikoflu baskın

YÜKSEK ÖNCELİKLİ SORUŞTURMA

Saldırıyı “şiddetle kınadıkları” kaydedilen İran Dışişleri’nin açıklamasında, “Siyasi ve güvenlik makamlarının özel talimatıyla bu saldırının boyutları ve saldırganın saiki yüksek öncelik ve hassasiyetle soruşturuluyor” ifadeleri yer aldı. Konuyla ilgili ayrıca, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi de bir değerlendirme toplantısı yaptı. Milyonlarca etnik Azeri’ye ev sahipliği yapan İran, uzun süredir Bakü’yü ayrılıkçı görüşleri kışkırtmakla suçluyor. İki ülke arasındaki gerginliğe dikkat çeken Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, son zamanlarda İran medyasında Azerbaycan karşıtı bir kampanya yürütüldüğünü ve bunun “saldırıyı teşvik ettiğini” savundu.

Haberin Devamı

Azerbaycan elçiliğine kalaşnikoflu baskın

BAKÜ’DEN ELÇİLİĞİ KAPATMA KARARI

Tahran’da bir kişinin öldüğü, iki kişinin de yaralandığı silahlı saldırı sonrası Bakü yönetimi, İran Büyükelçiliği’ni boşaltma kararı aldı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran Büyükelçiliği personeli ve ailelerinin güvenlik sebebiyle tahliye edildiği bilgisini verdi. Bakanlık açıklamasında ayrıca, “İran, Viyana Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüğü gereği elçiliğin ve çalışanlarının güvenliğini sağlamak zorundaydı” denildi.

ALİYEV, ‘TERÖR’ DEDİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, saldırıyı “terör eylemi” olarak nitelendirdi. “Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez” diyen Aliyev Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Büyükelçiliğimize yapılan terör eylemini şiddetle kınıyorum. Büyükelçilik ve elçilik çalışanlarını korurken, şehit olan Üsteğmen Orhan Asgerov’un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu terör eyleminin bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Azerbaycan elçiliğine kalaşnikoflu baskın

ÇAVUŞOĞLU’NDAN TAZİYE TELEFONU

ürk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Geçmişte benzer saldırılara maruz kalmış olan Türkiye, Azerbaycan halkının acısını derinden paylaşmaktadır” denildi. “Kardeş Azerbaycan asla yalnız değildir” mesajı vurgulanan metinde, “Bu alçak saldırının sorumlularının derhal bulunarak adalete teslim edilmeleri ve tekrarının yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır” ifadeleri yer aldı. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter’dan, “Can Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan hain saldırıyı lanetliyorum... Azerbaycan hiçbir zaman yalnız değildir” mesajını paylaştı. Çavuşoğlu ayrıca, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov’la bir telefon görüşmesi de yaptı.

BAKMADAN GEÇME!