Ayrılıkçılara af planı İspanya’yı karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Ayrılıkçılara af planı İspanya’yı karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2023 07:00

İspanya’da Başbakan Sanchez’in 2017’de yasadışı halk oylamasıyla bağımsızlık girişiminde bulunan ayrılıkçı Katalan siyasetçilere af önerisi ülkeyi karıştırdı. Kamuoyu araştırmaları Sanchez seçmeninin bile affa soğuk baktığını ortaya koyarken, sol partiler affı çıkarmaya kararlı.

Haberin Devamı

İspanyol milletvekilleri, Başbakan Pedro Sanchez’in iktidarda kalabilmek için söz verdiği Katalan ayrılıkçılara af çıkarılmasını öngören tartışmalı yasa tasarısını görüşmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda tasarıyı protesto eden İspanyollar protestolar düzenlerken, sağ muhalefetten Sanchez’e yönelik sert eleştiriler geldi. Sanchez ise affı Katalan sorununda ‘yeni bir sayfa açma fırsatı’ olarak görüyor.

‘ÇÖZÜM İÇİN GEREKLİ’

Söz konusu af tasarısı, 1 Ocak 2012’den bu yana Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı girişimlere, 9 Kasım 2014’teki yasadışı halk oylaması ve 1 Ekim 2017’deki referandum süreçlerine katılan, hüküm giyen ya da haklarındaki yargı süreci devam eden 400 kadar ayrılıkçı Katalan siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yanı sıra sokaklarda kamu düzenini bozan, şiddet içerikli gösterilere karışan radikal grupların üyelerinin affedilmesini öngörüyor.

Haberin Devamı

İKTİDARDA KALMAK İÇİN

Daha önce böyle bir affa karşı olan İspanya Başbakanı Sanchez, son açıklamasında böyle bir adımın kamuoyuna “açıklanması karmaşık” olmasına rağmen, 2017’de yaşananlardan ders çıkarıp Katalonya ile çatışmanın ‘çözümüne’ doğru ilerlemek için ‘gerekli bir karar’ olduğunu söyledi. Öte yandan Sanchez’in soruna yaklaşımındaki tavır değişikliğine geçen temmuz ayındaki genel seçimlerin ardından hükümeti kurmak için Katalanların desteğine ihtiyaç duymasının neden olduğu belirtiliyor.

TEPKİ GÖSTERİLERİ YAPILIYOR

Af önerisi sol partilerin yanı sıra Bask ve Katalan partilerinden oluşan bir çoğunluk tarafından desteklense de İspanyol toplumunda ciddi görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Temmuz ayındaki genel seçimlerde birinci olan ancak hükümet kurmaya yetecek desteği alamayan sağcı muhalefetteki Halk Partisi’nin (PP) çağrısıyla binlerce İspanyol affı kınamak için sokaklara döküldü.

Ayrılıkçılara af planı İspanya’yı karıştırdı

Bilgi notu: İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde 2017’de yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Katalan liderler ‘bağımsızlık’ ilan etmiş,  “isyan” ve “halkı isyana tahrik” suçlamalarıyla mahkûm edilmişti. 6’sı yurt dışına kaçmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!