Aynı salonda buluştular, ama

Güncelleme Tarihi:

Aynı salonda buluştular, ama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2014 01:28

İSVİÇRE’nin Montrö kasabasında çarşamba günü başlayan Cenevre-2 Konferansı’nda BM Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi’nin ayrı ayrı görüştüğü taraflar, dün “Suriye’yi kurtarmak amacıyla” ilk kez aynı odada bir araya geldi.

Haberin Devamı

Cenevre 2’de rejimi temsil eden en üst isim Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim de Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet El Carba da toplantıya katılmadı. BM’nin Suriye daimi temsilcisi Beşar el Caferi başkanlığındaki rejim temsilcileriyle, SMDK’dan Hadi El Bahra liderliğindeki muhalifler, Birleşmiş Milletler ofisinde U şeklindeki bir masa etrafında karşılıklı oturdu. İbrahimi ise masanın ortasında oturdu. Yaklaşık 30 dakika süren toplantıda taraflar doğrudan muhatap olmadılar, konuşmadılar. Mesajlarını İbrahimi’ye ilettiler. Görüşme bu yüzden sadece Brahimi’nin konuşmasıyla sınırlı kaldı.

KOLAY OLMAYACAĞINI BİLİYORDUK

İbrahimi, “Kimse görüşmelerin kolay geçeceğini beklemedi. Kolay bir süreç olacağını düşünmedik. Bu büyük projenin amacı, Suriye’yi kurtarmak, daha az değil” dedi. Toplantının ardından açıklama yapan SMDK üyelerinden Munzer Akbik, “geçiş hükümeti sürecinin büyük bir gayret içinde başladığını” öne sürürken, “Bugün rejimle doğrudan konuşma fırsatına sahiptik. Bilirsiniz, diktatörler genellikle dinlemeyi sevmezler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!