Ay’daki yüzün sırrı çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Ay’daki yüzün sırrı çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2005 02:07

Bilimadamları, güneş sisteminde gezegenlerin yörüngelerinin ve dünyanın tek uydusu olan Ay’ın üzerindeki yüzü andıran şeklin nasıl oluştuğuna dair bir senaryo geliştirdiler.

Bilimadamlarına göre, 600 milyon yıl öne güneş sisteminin ilk evrelerinde Satürn ile Jüpiter’in yörüngeleri oluşurken aralarında yaşanan kuvvet çekiminin uzayda yarattığı dalgaların neden olduğu göktaşı yağmuru Ay’daki yüz görüntüsüne şekil verdi.

Nature Dergisi’nin son sayısında yayınlanan makalede Nice’deki Cote d’Azur Rasathanesi’nden Alessandro Morbidelli ile ABD’nin Colorado eyaletindeki Southwest Araştırma Enstitüsü’nden Harold Levison, bilgisayar simülasyon programlarından yararlanarak gezegenlerin nasıl bugünkü yörüngelerine sahip olduklarına dair bir senaryo geliştirdiler.

Güneş ve gezegenlerin yaklaşık 4.6 milyar yıl önce oluşmaya başladığı tahmin ediliyor. 4.5 milyar yıl önce güneş sisteminin iki dev gezegeni Jüpiter ile Satürn’ün yörüngeleri oluşmaya başladı. Jüpiter, güneşin etrafında iki kez döndüğünde, Satürn henüz bir kez dönmüş oluyordu. Bu iki dev gezegen arasındaki çekim kuvveti birbirlerinin yörüngesini de etkiledi. Bu iki gezegenin yörüngesi dünyadan uzaklaşır ve genişlerken, dışarıdaki iki büyük gezegen Uranüs ve Neptün de etkilendi. Neptün dışa doğru yayılırken, yörüngede dönen göktaşlarını güneşe doğru itti. Milyonlarca yıl süren bu gökyüzü bilardosu sonrasında göktaşları Ay’a yağdı ve üzerinde lavalardan kraterler oluşturdu. İşte bu kraterler günümüzde Ay’daki yüz olarak ifade edilen görüntünün oluşmasına yol açtı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!