Avusturya'da Türk oylarının önemi

Güncelleme Tarihi:

Avusturyada Türk oylarının önemi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2008 15:34

Avusturya'da halk sandık başında. Ama bu seçimde Türk oyları çok önemli.

Haberin Devamı

Avusturya, 20'nci federal hükümetini seçmek için sandık başına gitti. Toplam 6 milyon 931 bin 332 seçmen bugün oy kullanmaya başladı. Havaalanı ve gümrüklerdeki sandıklarda günün erken saatlerinde oy kullanma işlemi başladı. Yurt dışındaki Avusturyalılar konsoloslukları aracılığı ile mektupla oy kullanacak.

Türk oylarının önemi

Bugünkü seçim ülkede yaşayan Türkler için birçok ‘ilk' nedeniyle ayrı önem taşıyor. Yaşları 16 olan seçmenler ilk defa oy kullanıyorlar.

İlk defa bir Türk kökenli aday federal meclise girecek.

70 bin Türk'ün oy kullanma hakkı bulunurken 4 ayrı partiden 22 Türk kökenli aday yarışıyor.

13 parti mücadele ediyor

Sandıklar yerel saatle 17.00'de açılmaya başlanacak. Aday olan Türkler saat 13.30'dan itibaren oy kullandı. Yeşiller, adayları Alev Korun ile tarihe geçecek. Parti yönetiminin Korun'u, Genel Başkan Prof. Dr. Alexander van der Bellen ile Başkan Yardımcısı Eva Glawischnik’in hemen ardından üçüncü sırada aday göstermesi Türkler adına önemli bir ‘ilk' gösterildi.

Haberin Devamı

Avusturya Federal Parlamentosu için 13 parti toplam 183 sandalye için mücadele ediyor. Bir önceki seçimlerde 2006 yılının meclisindeki sandalye dağılımı şöyleydi: SPÖ 68, ÖVP 66, Grüne 21, FPÖ 21 ve BZÖ 7. Parlamento dışında klana partiler ise KPÖ, LIF ve Bürgerforum Fritz Dinkhausers.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!