Avustralya'ya yaz günü kar yaÄŸdı

Güncelleme Tarihi:

Avustralyaya yaz günü kar yağdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 13:56

Avrupa ülkelerinin soğuktan kırıldığı şu günlerde, yaza giriş yapan Avustralya'ya da kar yağdı.

Haberin Devamı

AVUSTRALYA'YA YAZ AYINDA KAR YAÄžDI / FOTO GALERÄ°

AVRUPA'DAN KAR MANZARALARI / FOTO GALERÄ°

Kar yağışı, yaz mevsiminin ilk ayını geçiren Avustralya'nın doÄŸu sahili kıyılarında etkili oldu.  Â

New South Wales ve Victoria eyaletlerindeki kayak merkezlerinde kar kalınlığının 10 santimetreye kadar çıktığı belirtildi.

Uzmanlar, Aralık ayının ilk haftalarında Avustralya'nın doğu eyaletlerinde sıcaklıkların bu denli düşmesinin çok anormal bir durum olmadığını belirterek, bunda Güney Okyanusu üzerinden kuzeye doğru gelen soğuk hava dalgasının etkili olduğunu ifade etti.

Ülkenin batı sahili ise aşırı yağışlara bağlı olarak sellere teslim oldu. Perth şehrinin 900 kilometre kuzeyindeki Carnarvon şehri son 50 yılın en kötü sel felaketini yaşadı.

Avustralya'nın en büyük şehri olan Sidney'de de sıcaklıklar 10 derece seviyesine düştü.

Haberin Devamı

Avrupa neden donuyor?
Başta İngiltere olmak üzere Avrupa kıtasının kuzey batısındaki ülkeler genellikle, Atlantik Okyanusu üzerinden gelen jet akımının etkisi altında kalmakta. Yer yüzeyinin 8 kilometre üzerinden esen bu son derece güçlü rüzgarlar, kıtaya nemli ve ılık hava getiriyor. Kışın okyanus, karadan daha sıcaktır. Ancak jet akımı yüksek basınç tarafından engellendiğinde, güneye doğru iner ve dondurucu havaların kuzeyden aşağı doğru hareket etmesine neden olur.

Ilık ve nemli Atlantik hava sisteminin soğuk hava cephesiyle karşılaştığı noktada da kar yağışı oluşur. İngiltere de bu bölgenin tam merkezinde kaldığı için meteorolojik verilere göre, 1910'dan beri en sert kış başlangıcıyla karşı karşıya.

İklim değişikliğinden dolayı küresel ısınma varsa, neden üç yıldır Avrupa'da kışlar sert geçiyor?
Bu soruya bir başka soruyla cevap verilebilir: Neden 2007'ye kadar 8 yıl üst üste kışlar göreceli olarak ılık geçti? Ayrıca dünya geneline bakıldığında 2010, en sıcak yıllardan biri olarak tarihe geçti. Zaten küresel ısınma da tam olarak budur. Genel itibarıyla sıcaklıklar artarken, dünyanın sadece bir bölümü olan kuzeybatı Avrupa'da kışların sert geçmesi muhtemeldir. Ancak buna rağmen iklim değişikliği üzerine çalışan bilim adamları, önümüdeki yıllarda sert kış aylarıyla daha az karşılaşacağımız öngörüsünde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!