Avrupa'yı sel aldı

Güncelleme Tarihi:

Avrupayı sel aldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sel suları yüzünden Avusturya'da iki kişi kayboldu. Çek Cumhuriyeti ve Polonya'da ise sel sularına kapılıp ölenlerin sayısı 26'ya yükseldi. Binlerce hektar alan sular altında kalırken, çok sayıda yerleşim bölgesiyle irtibat kesildi. İlk belirlemelere göre maddi hasarın toplam 50 trilyon lira civarında olduğu bildirildi.

Sular 3 metreye yükseldi

Çek Cumhuriyeti'nde Karpat bölgesinde metrekareye düşen yağış miktarı 570 litreyi buldu. Sel suları bazı bölgelerde 3 metreye ulaştı. Kuzey Maehren bölgesinde ekili alanların yüzde 90'ı sular altında kaldı. Ülkenin büyük bir bölümüne su ve elektrik verilemiyor. Orlice Kenti'ndeki baraj duvarında 12 metrelik bir delik oluştu, yakındaki yerleşim bölgelerinde alarm verildi.

Son 50 yılın en büyük felaketi

Polonya'da en az 35 bin hektar alan ve 7 bin kilometre karayolu sular altında kaldı. Mahsur kalan 40 bin kişi tahliye edildi. Üç gündür tam bir felaketin yaşandığı Avusturya'da ise dün yağışın kesilmesiyle hayat normale dönmeye başladı. Avusturya'da son 50 yılda yaşanan en büyük sel felaketi olarak nitelenen felakette hasar tespit çalışmaları başladı.

Evler sular altında kaldı

Üç gündür aralıksız yağan yağmur, Avusturya'nın büyük bir kısmını sular altında bıraktı. Hükümet kriz masası kurarak zarar görenlere yardım yapılacağını açıkladı (üstte). Polonya'nın Klodzko Kenti'nde de durum farklı değil. Kimi canını, kimi malını, kimi de can dostunu sel sularından zor kurtardı.

Havalar neden çıldırdı

İklimlerin altüst olmasıyla ilgili üç açıklama yapılıyor. Baca ve egzoz gazlarının yol açtığı küresel ısınma yüzünden son 10 yılda Avrupa'da hava sıcaklığının 1 derece arttığını söyleyen bilim adamları, bu nedenle Avrupa'nın bir bölümünde kuraklık, bir bölümünde seller yaşandığını belirtiyorlar.

Bazı bilim adamları, Avrupa ikliminin değişmesini güneşteki fırtınalara bağlıyor. Bir başka görüşe göre ise Kuzey Kutbu'ndan güneye doğru inen okyanus akıntılarının ısısı yaklaşık 20 yılda bir değişikliğe uğruyor ve bunun neden olduğu iklim değişikliğiyle de Avrupa'da, dondurucu kışlarla ılık ve bol yağışlı yazlar bir arada yaşanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!