Avrupalı kokain seviyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı kokain seviyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2008 11:15

Avrupa'nın uyuşturucu raporuna göre, Avrupa'da 12 milyon kişi kokain kullandı. Ayrıca gençler arasında kokain kullanımı da gittikçe artıyor.

Haberin Devamı

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) 2007 yılı raporunda Avrupa'daki uyuşturucu kullanımına dikkat çekildi. Raporda, kokain kullanımının fazlalaştığı ayrıca uyuşturucu kullanımına bağlı ölümlerin artığı kaydedildi.

EMCDDA'nın 2007 yılı raporunda Avrupa'da en fazla kullanılan yasa dışı maddenin esrar olduğu belirtildi. Raporda esrarın 16-64 yaş arasındaki 70 milyon yetişkin Avrupalının neredeyse ortalama yüzde 22'si tarafından yaşam boyunca en az bir kere kullanıldığının tahmin edildiği, ayrıca 23 milyondan fazla yetişkin Avrupalının da önceki yıl esrar kullanmış olup, bu rakam tüm 15-64 yaşındakilerin ortalama yüzde 7'sine denk geldiğine dikkat çekiliyor.

Ayrıca bir önceki ay yaygınlık tahminlerinde 13.4 milyon yetişkin Avrupalının yani tüm 15-64 yaşındakilerin ortalama yüzde 4 kadarının bir önceki ayda esrar kullandığı tahmin edilmekte.

2005 yılında rapor edilen 326 bin tedavi talebi içinde vakaların yaklaşık yüzde 20'sinde tedaviye başlamanın birincil sebebi esrar olduğuna, 1999 ve 2005 arasında hem yeni hem de tüm rapor edilen esrar tedavi taleplerinin sayısının da yaklaşık üçe katlandığına işaret edildi.

Sentetik uyuşturucu kullanımında artış

Avrupa'da sentetik uyuşturucuların kullanımının özellikle genç yaş gruplarındaki yaygınlık oranları önemli oranda daha yüksek olduğu, bazı sosyal ortamlar veya kültürel gruplarda bu uyuşturucuların kullanımı özellikle yaygın olabildiği belirtildi.

Yaklaşık 9.5 milyon yetişkin Avrupalının ecstasy denemiş olduğu ve yine 3 milyon dolayında bunu önceki yıl kullanmış olduğu tahmin edildiği ayrıca yine yetişkin Avrupalıların yaklaşık yüzde 3.5'i en az bir kez amfetamin kullandığı vurgulanarak, müzikli eğlence ortamlarında, çoğunlukla sağlık için tehlikeli miktarlarda ve uyarıcı uyuşturucularla bir arada yapılan alkol tüketimi giderek daha çok kaygı uyandırdığı kaydedildi.

Kokainin şu anda AB'de esrardan sonra en yaygın olarak kullanılan ikinci yasa dışı uyuşturucu olduğuna işaret edilerek, AB ve Norveç'teki yeni ulusal nüfus anketlerine dayanarak, kokainin 12 milyondan fazla Avrupalı tarafından en az bir kez kullanılmış olduğu tahmin edildiği ve bu oranın tüm yetişkinlerin yüzde 4'ü anlamına geldiğine dikkat çekildi.

En az 4.5 milyon Avrupalının önceki yıl kokain kullandığının rapor edildiği belirtilerek, kokain kullanımının yaygınlığı diğer uyuşturucularda olduğu gibi 15-34 yaş arasındaki genç yetişkinler arasında yoğunlukta olduğu, genç yetişkin Avrupalıların yaklaşık yüzde 5.3'ü olan 7.5 milyonunun kokaini hayatlarında en az bir kez kullandığının tahmin edildiği ifade edildi.

Avrupa'da esrardan sonra en yaygın olarak tedaviye başlama sebebi olarak rapor edilen uyuşturucu kokain olduğu ifade edilerek, 2005'te yaklaşık 48 bin tedavi talebi rapor edilmiş olup, bu rakam AB'de rapor edilen tüm tedavi taleplerinin yüzde 13'üne karşılık geldiği bildiriliyor. Ayrıca “1999'dan 2005'e kadar kokain kullanımı için tedavi talep eden yeni hastaların tüm yeni uyuşturucu hastaları içindeki oranının yüzde 11'den yüzde 24'e ve rapor edilen vakaların sayısı da 13 binden 33 bine çıktığına dikkat çekiliyor.

Ayrıca son yıllarda kokain kullanımının Avrupa'da büyüyen bir sorun olduğuna dair sinyaller olduğu, bazı Avrupa ülkelerinde kokain kullanımında, kokaine yönelik tedavi taleplerinde ve bu uyuşturucunun ele geçirme vakalarında belirgin bir artış olduğu belirtildi.
Bilgi teknolojileri ve iletişim araçlarındaki gelişmeler ile özellikle internetin yaygınlaşmasıyla yeni uyuşturucu eğilimlerinin yayılmasının kolaylaştığı bildirildi. Ayrıca son yıllarda yeni psikoaktif maddelerin yasa dışı kullanımına da vurgu yapıldı.

Ayrıca, uyuşturucuya bağlı ölümlerde birkaç ülkede ölenler arasındaki genç oranının artmakta olmasının özellikle endişe verici bir faktör teşkil ettiği vurgulandı.

Avrupa'da gizli salgın: Hepatik C

Uyuşturucu enjekte eden veya geçmişte enjekte etmiş olan HIV enfeksiyonuyla yaşayan 200 bin kadar Avrupalı olabileceği tahmin edilerek, artık uyuşturucu kullanmayan fakat ejekte nedeniyle önemli bir kesimin de içinde olduğu tahmini 1 milyon kişinin Hepatit C olduğunun unutulmaması istendi.

Hepatit C'nin kanser ve ölüm de dahil olmak üzere önemli sağlık sonuçlarına yol açabildiği ve Hepatit C'li kişilerin ihtiyaçlarının karşılanmasının da sağlık bütçelerine önemli bir yük bindireceğine işaret edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!