Avrupa’dan seçime katılım oranına övgü

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’dan seçime katılım oranına övgü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2015 21:09

AK Parti’nin tek başına iktidara gelmesinin ardından Avrupa kurumlarından ‘birlikte çalışma’ ve ‘kapsayıcı yaklaşım’ vurguları öne çıkan açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

SEÇİM sonuçlarına ilişkin Avrupa kurumlarından yapılan açıklamalarda ‘birlikte çalışma’ ve ‘kapsayıcı yaklaşım’ vurguları öne çıktı. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yüksek katılımın demokratik süreçlere bağlılığı yeniden teyit ettiğini belirtti. Yorumlar şöyle: 

AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini: “Yüksek katılım oranı Türk halkının demokratik süreçlere bağlılığını bir kez daha teyit etti. AB, Türkiye-AB ortaklığını daha da artırmak ve tüm vatandaşların yararına tüm alanlarda işbirliğini ilerletmeyi sürdürmek için müstakbel hükümetle birlikte çalışacak.”

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland: “Yeni hükümetin Türkiye’nin karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden gelmek ve çoğunluğa oy vermeyenleri de kucaklayan kapsayıcı bir toplum inşa etmek için inisiyatif alacağına güveniyorum. Konsey için önem teşkil eden, aralarında iki milyonu aşan mülteciye yer sağlanması, yargı reformu ve ifade özgürlüğünün de bulunduğu alanlarda Türkiye ile diyalog ve işbirliğimizi sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri: “Seçmenlerin büyük bölümü istikrar ve güvenliği seçti. Bunun sağlanması için Kürt azınlıkla diyaloğun tekrar başlaması ve şiddetin son bulması önemli. Ankara’yla özellikle temel haklar, adalet ve içişleri alanlarında diyaloğu yoğunlaştırmaktan yanayız. Yeni hükümete AB’ye katılım müzakerelerinde ilerleme için insan hakları, basın özgürlüğü ve azınlık haklarının ülke çapında garanti altına alınıp güçlendirilmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.”

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Gianni Pittella: “Türk halkı konuştu ve kararına saygı duymalıyız. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı AK Parti’nin çoğunluğunu bilgece ve demokratik şekilde kullanmaya davet ediyoruz. Hükümete ulusal bölünmeleri sona erdirmesini ve Kürt halkıyla diyalog yoluna dönmesini ısrarla tavsiye ediyoruz.”

AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanları Rebecca Harms ve Philippe Lamberts: “AKP’nin zaferi adil ve demokratik bir seçim kampanyasıyla elde edilmedi. Mülteci krizi bağlamında Türkiye’yle daha yakın ilişkiler kurmak isteyen AB, AKP hükümetinin demokratik olmayan yapısını görmezden gelip kabul edemez.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!